eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

FT: a Gazpromtól védi a MOL-t a kormány

A Financial Times a magyar olajipar óriásáról, a MOL-ról közöl kommentárt a lap európai ügyekkel foglalkozó szakértője, Paul Betts tollából. Azt írja, hogy amikor a magyar kormány az osztrák OMV felvásárlási kísérletétől védi a MOL-t, tulajdonképpen az orosz Gazprom szándékait hárítja.

A Financial Times szerint a Gazpromnak terjeszkedési tervei vannak, a brit kormánynak is gyors beavatkozással kellett megvédenie tőle privatizált földgázkonszernjét, a Centricát.

A cikkíró érthetőnek tartja tehát, hogy a MOL-t kormányintézkedések segítségével részesítették védelemben az osztrák OMV-vel szemben, jóllehet a MOL ilyen jellegű védelme bizonyos mértékig ellentmond az Európai Unió szabadkereskedelmi elveinek.

De ha az EU úgy látja, hogy újonnan tagfelvételt nyert országoknál áll elő ilyen jelenség, akkor nincs igaza - írja a Financial Times -, mert a régi tagok ugyanígy védik nemzeti fontosságú energiavállalataikat.

Paul Betts szerint a MOL-kérdés geopolitikai vetülete szélesebb, minthogy osztrák-magyar ügynek tekintsük, ugyanis az OMV-nek egyre jobb kapcsolatai vannak az orosz állami Gazprommal.

Ausztria volt hajdan az első nyugat-európai ország, amely földgázt vásárolt a Szovjetuniótól, és májusi bécsi látogatása során Putyin orosz elnök Ausztriát az orosz energiaexport "mintapartnerének" nevezte.

A Gazprom hosszú időre biztosítja Ausztria gázellátását, amiért cserében az osztrákok közösen építenek Bécs közelében közép-európai gázelosztó telepet. A Gazprom azt is jelezte, hogy szívesen vásárolna OMV részvényeket.

A múltban a MOL-t már megkörnyékezte, és a Financial Times szakértője szerint nem lehetetlen, hogy elutasítása után most az OMV-t használja fel az orosz cég.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×