eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Unsplash.com

Soha nem látott méretű jégdarabok potyogtak, elmagyarázzuk, miért

A Földközi-tenger 28, az Atlanti-óceán Floridánál 38 Celsius-fokos; a hőségtől sújtott Görögországban és Portugáliában erdőtüzek, Olaszországban viharok tombolnak – egyre több a váratlan, szélsőséges időjárási esemény. Simon Gergő meteorológust, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársát kértük magyarázatra.

A mostani európai időjárási események mindenképp csak lokális skálán értelmezhetőek, az azonban valóban látható, hogy a jelenségek már két-három hete fennállnak – mondta az InfoRádióban Simon Gergő meteorológus.

Mint fogalmazott, a speciális események annak köszönhetők, hogy a mediterrán térségben lévő forró légtömeg, illetve a kicsit északabbra húzódó hidegebb levegő

légtömeghatárt

hozott létre, emellett pedig a középső és felső troposzférában igen erős, úgynevezett jet stream (futóáramlás) volt tapasztalható.

Az elmúlt napok heves időjárási eseményeit, gondolva itt példáiul az Észak-Olaszországot vagy az Adria térségét sújtó jégesőkre, ezeknek a légköri eseményeknek a hosszú ideig tartó együttállása okozta – magyarázta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Kitért arra is, hogy a viharok során tapasztalt nagyobb jégméret annak köszönhető, hogy szupercellák, illetve úgynevezett mezoléptékű konvektív rendszerek alakultak ki. Utóbbi alatt egy nagy kiterjedésű viharrendszert kell elképzelni, amelyben le- és feláramlási csatornák jönnek létre. Simon Gergő elmondása szerint a feláramlás ezúttal tartósan, hosszú ideig történt, ennek eredményeként 5-10 centiméteres, extrém esetben ennél is nagyobb jégszemek is előfordultak a feláramlási csatornában.

„Sőt, új európai méretrekord is született 19 centis jégátmérővel.”

A heves európai eseményeket kutató hálózat összefoglaló jelentéséből is kirajzolódik, hogy az Alpok déli lábától egészen Romániáig húzódtak a heves zivatar- és viharrendszerek, amelyek két-három hétig követték egymást. De miután a Földközi-tengeren is megdőlt a melegrekord, „van miből táplálkoznia” a zivatarrendszereknek – jegyezte meg a meteorológus, aki szerint tehát ok-okozati összefüggések fennállnak,

egzakt mód nem kijelenthető, hogy „itt a klímaváltozás”, mert ahhoz hosszabb időszaknak kell eltelnie. De az biztosan elmondható, hogy a heves események száma a jövőben növekedni fog.

Azzal kapcsolatban, hogy kedden a barcelonai Tengertudományok Intézete (ICM) az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja (Copernicus) adataira hivatkozva azt közölte, hogy a Földközi-tenger csaknem 29 fokos – ami a valaha mért legmagasabb nappali hőmérséklete volt –, Simon Gergő jelezte: bár a Földközi-tenger tartós melegedése évek óta megfigyelhető, az idei július közepi időszak valóban kirívó, mert az átlagostól 4-5 fokkal melegebb a tenger.

A meteorológus szerint minden kétséget kizáróan az sem kijelenthető, hogy a globális felmelegedés tünete lenne az, hogy az egyesült államokbeli Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal hétfő délutáni mérései szerint 38 fok fölé melegedett Florida partjainál az óceán felszíni hőmérséklete. Hasonló anomáliák már előfordultak a múltban is – jegyezte meg az OMSZ munkatársa, kiegészítve, hogy az biztos, hogy ezeknek a száma növekedni fog.

„Valóban egy nagyon figyelemreméltó mérési adat, de igazából még nagyon rövid idő áll rendelkezésükre… egy hosszabb idősoron jobban kirajzolódhat, hogy biztosan a klímaváltozás számlájára írható-e. Még ha köze is van a dologhoz.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×