eur:
394.43
usd:
365.32
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Már az orvos is felírhatja "receptre" a sportolást és egy új életmódot

Az életmóddal összefüggő betegségek ma a fejlett világ első számú halálozási okát jelentik. Az életmódorvostan ez ellen küzd - mondta Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

"A bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb ága az életmódorvostan. 1999-ben mondták ki először az Egyesült Államokban a »lifestyle medicine« fogalmat, azóta létezik" - fogalmazott a szakember az InfoRádióban.

Az életmódorvostan az elmúlt évtizedekben tömegesen megjelenő eredményekre épül: a rendszeres fizikai aktivitásnak, a lelki egészségnek, a megfelelő táplálkozásnak a betegséget megelőző és az azt gyógyító hatásaira. Ez most szivárog be az orvosi gyakorlatba, a munkahelyekre, a háziorvoslásba, sőt a turisztikába is. E folyamat elősegítésére pedig most konferenciát is rendeztek.

Ahogy az orvoslás új szintjeként egykor a gyógynövényekből kivont hatóanyagokat elkezdték kiadagolni és az emberek alkalmazták, úgy most az életmódorvostan javallatait, a mozgás-táplálkozás-életmód tényezőket lehet személyre szabottan, szakember által dozírozni - magyarázta Babai László.

"Az, hogy ezt miként lehet a mindennapokba beépíteni, nagyon egyéntől függ. Az azonban biztos, hogy a WHO-nak például a mozgásos ajánlását -

hetente 150 perc közepes intenzitású kardió mozgás, ami alapvetően fontos az egészség megőrzéséhez és a betegségek leküzdéséhez

- be kell építeni a mindennapokba. Szakítani kell vagy napi fél órát, vagy kétnaponta egy órát, hogy megtegyük" - emelte ki a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Elmondta azt is: a már végzett orvosoknak, gyógytornászoknak, dietetikusoknak, a népegészségügyben dolgozó szakembereknek kiadták Az életmódorvostan című kötetet, ami bemutatja az életmódorvostan eredményeit, szempontjait, módszereit, gyakorlati hasznosítási módjait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×