eur:
385.98
usd:
356.66
bux:
69054.88
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Érdeklődő egy preparált tüdőt nézi a Bodies Revealed (Feltárt testek) elnevezésű tárlaton a VAM Design Centerben, ahol 1700 m2-en, 9 teremben, kilenc furgonnal érkezett 15 testet és több mint 200 testrészt, egészséges és beteg szervet nézhetnek meg a látogatók. A Bodies2 kiállítás az ismeretterjesztésre és az oktatásra helyezte a hangsúlyt, arra világít rá, hogy az egészségtelen életmódnak milyen következményei vannak az emberi testben.
Nyitókép: MTI/Kallos Bea

Ilyen műtét még nem volt a világon

A 11 órán át tartó beavatkozásban a beteg férjének és fiának tüdejét ültették be.

A Kiotói Egyetemi Kórház orvosai a világon elsőként végeztek élő donoros tüdőátültetést egy betegen, aki elvesztette mindkét tüdejének működését az új koronavírus okozta fertőzés miatt.

A 11 órán át tartó beavatkozásban a beteg férjének és fiának tüdejét ültették be, a nem működő tüdők felváltására. Mindkét donor állapota stabil és a beteg, akit még intenzív osztályon kezelnek, várhatóan két hónap múlva hagyhatja el a kórházat, ha minden rendben megy - jelentette be csütörtökön az intézmény.

Kínában, az Egyesült Államokban és Európában már több tucat tüdőátültetést végeztek a Covid-19 szövődményei okozta károsodás kezelésére, ám azoknál agyhalott donorok szerveit használták fel. Mivel Japánban kevés az ilyen donor, ezeknek a betegeknek két és fél évet kell várniuk a szervátültetésre - közölte a kórház.

Amikor a japán beteg esetében megállapították, hogy csak a tüdőátültetés mentheti meg az életét, férje és fia felajánlotta tüdeje egy részét donorszervként annak ellenére, hogy mindkettő tudatában volt annak, hogy tüdejük kapacitása csökken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×