eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Tinédzser lány nyilvános lefejezésére készülnek

Nemzetközi felháborodást váltott ki egy Szaúd-Arábiában dolgozó fiatal srí lankai szolgálólány ellen hozott halálos ítélet. A tinédzsert egy csecsemő meggyilkolásában találták bűnösnek, és ha nem változik a döntés, nyilvánosság előtt fejezik majd le.

A szaúdi hatóság szerint Rizana Nafeek beismerte, hogy két évvel ezelőtt megfojtotta a gondjaira bízott négyhónapos csecsemőt, amikor cumisüvegből táplálta.

A lány - akinek nem tartozott munkakörébe a csecsemőgondozás - tagadja a beismerést, és azt állítja: mindent megtett a kisded légútjának kitisztítása érdekében, a gyermek ennek ellenére megfulladt.

Ha a szaúdi hatóságok nem változtatják meg az ítéletet, a 19 éves lányt a nyilvánosság előtt lefejezik. Emberi jogi aktivisták arra kérik az illetékeseket, hogy enyhítsenek a büntetésen.

Drákói szigorral

2005-ben 191 kivégzést hajtottak végre Szaúd-Arábiában, míg idén már 102-nél tartanak. A lefejezés a gyilkosok, a nemi erőszakoskodók, a kábítószer-csempészek, valamint a fegyveres rablók büntetése.

Februárban négy, rablás miatt elítélt srí lankai férfit fejeztek le a fővárosban, torzójukat egy darabig Rijád utcáin hagyták, amit ugyancsak élesen kritizáltak nemzetközi szervezetek.

Az olajbevételeinek köszönhetően dúsgazdag monarchiában 5,6 millió vendégmunkás dolgozik, nagy többségük háztartási alkalmazottként, akárcsak Rizana Nafeek.

A szaúdi illetékesek szerint a bevándorlók súlyos bűncselekményeket követnek el, ezért indokoltak az iszlám legszigorúbb értelmezésén alapuló drákói büntetések.

"Allah, a teremtőnk tudja a legjobban, mi a jó népe számára" - zárta rövidre a vitát Szuhajla Hammad, az ország emberi jogokat felügyelő szervezetének egyik munkatársa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×