eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána
Nyitókép: Pixabay.com

Lassan már a nyelvtanulás is luxusnak számít

Olyan magas árakat kérnek a nyelvi különórákért Magyarországon, hogy abba belerokkanhat a családi kassza.

A 2024-es év jelentős változást hozott a magyar felsőoktatásban: immár nem kötelező a diploma megszerzéséhez a B2-es nyelvvizsga, miután a 2023-ban hozott jogszabályi módosítás értelmében a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek a nyelvtudásra vonatkozó követelményekről - írja a penzcentrum.hu.

Ennek ellenére a szülők továbbra is fontosnak tartják gyermekeik idegen nyelvi képzését, és sokan különórákra járatják őket. A nyelvi különórák nem olcsók:

egyéni órák esetén 5 500 - 14 000 forint között mozognak, így évente több mint fél millió forintot is költhetenek a szülők a gyerekeik nyelvi oktatására.

Tehát ha valaki heti egyszer járatja a gyermekét különórára az egy hónapban 22 ezer és 56 ezer forint közötti összeget jelent, ami egy évben már 264 ezer és 672 ezer forintot jelent. Tehát nem nevezhet olcsó mulatságnak. A nyelvi különórák díjai jelentős terhet róhatnak a családokra, és elsősorban a közép- és felső középosztálybeli családok engedhetik meg maguknak ezt a fajta oktatást. A költségek attól függnek, hogy egyéni vagy csoportos órákról van szó, illetve hogy milyen nyelvet és milyen szintet választanak.

Az egyéni oktatás jellemzően drágább, mint a csoportos órák, és a ritkább nyelvek (pl. japán, kínai) oktatása is drágább lehet a gyakori nyelvekhez (angol, német) képest. Ami szintén nagyon meghatározó az árban, hogy a nyelvtanárnak mekkora tapasztalata van és milyen sikerességi rátával dolgozik. Egy még hallgatóként különórákat vállaló kezdő tanár vagy bölcsész jelentősen olcsóbban vállal különórákat, mint egy már tapasztalt, sok embert sikerre vivő nyelvtanár.

Ennek dacára a szülők válozatlanul fontosnak tartják a nyelvtudás megszerzését gyermekeik számára, és sokan továbbra is különórákra járatják őket.

Ugyanis a nyelvtudás továbbra is elengedhetetlen a versenyképes pozíciók betöltéséhez és azok a szülők, akik külföldi egyetemi továbbtanulást terveznek gyermekeiknek, nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtanulásra. Ebben pedig az is nagy előny, ha korán kezdenek nyelvet tanulni a fiatalok. A korai nyelvtanulás a kognitív fejlődésre is pozitívan hat, ezért sok szülő már kisgyermekkorban elkezdi a nyelvi képzést. Az iskolai nyelvórák mellett sokszor szükség van egyéni fejlesztésre, mivel a nagy létszámú osztályokban a gyerekek nem kapnak elég figyelmet.

Amúgy, a nyelvek népszerűségét illetően megállapítható, hogy az angol továbbra is a legnépszerűbb idegen nyelv, és ezt követi a német. Azonban az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés más nyelvek iránt is, mint például a spanyol, francia, olasz, és egyre több szülő gondolja úgy, hogy a kevésbé elterjedt nyelvek, mint a kínai vagy az orosz, versenyelőnyt biztosíthatnak gyermekeiknek.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×