Nyitókép: Építik a mobilgátat Visegrádon, az áradó Duna partján 2024. szeptember 16-án. MTI/Bruzák Noémi

Az árvíz hírei kedden - "Politizálni nem a gátakon kell"

Infostart
2024. szeptember 17. 12:00
A kormányoldal "megtalálta" a Tisza Párt elnökét a dunai árvíz elleni védekezés során, miközben a pártelnök aktivistákkal együtt a gátakon dolgozik - de közben posztol is a Facebookon. Debütál a nagymarosi mobilgát, a budapesti rakpartok zárva, a vízszint emelkedik.
2024.09.17. 12:26

Óbuda segít és készül

A III. kerületi önkormányzat 145 ezer zsákkal és 360 köbméter homokkal segíti az árvízi védekezést Budapesten, a Római-parton.

Az önkormányzat azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a Pók utca 1. szám alatti telephelyük folyamatos, éjjel-nappali nyitva tartás mellett biztosítja a Nánási út, Királyok útja és a Duna közötti területen élők számára a homokzsákok és a homok átvételét, illetve szükség szerint segítséget nyújtanak a homok kiszállításában is.

Hozzátették, hogy az érintett területen lévő keresztutcákba, összesen 11 helyszínre szállítottak homokot, amelyet a helyi árvízi védekezéshez bárki, szabadon felhasználhat.

Kiemelték, hogy az önkormányzat kollégái folyamatosan a helyszínen vannak, kedden egész nap teherautóval és 30 ezer zsákkal járják a római-parti utcákat, minden házba becsengetnek, és a lakók igénye szerint biztosítják a védekezéshez szükséges eszközöket, önkéntes segítőket.

A lakossági kérések fogadására és az önkéntesek munkájának koordinálására árvízi zöldszámot (06 80 630 181) üzemeltetnek; az önkénteseket a lakossági igények szerint helyszínekre irányítják, és meleg ételt és italt biztosítanak a számukra - jelezték.

2024.09.17. 12:05

Van egy országrész, amely még több esőt szeretne

Még több esőt remélnek Baranya vármegyében az agrárgazdálkodók.

2024.09.17. 12:04

Gyurcsány Ferenc is megszólalt

Árvízvédelmi veszélyhelyzet kihirdetését kezdeményezi a DK

Gyurcsány Ferenc kijelentette: "ha már vészhelyzet van minden másért ebben az országban – például a menekültek miatt, akik nem is érkeznek, vagy egy háború miatt, amely egyelőre nem fenyegeti Magyarországot –, akkor talán most lenne itt az ideje veszélyhelyzetet hirdetni az árvíz miatt, és ha szükséges, rendkívüli intézkedéseket hozni. Arra szólítjuk fel a kormányfőt, hogy világosan beszéljen az országgal: mondja el, milyen helyzetben van az ország, mit kell tenni, és kinek mi a dolga. Viselkedjen úgy, ahogy egy kormányfőtől ilyen helyzetben elvárható. Mert azon kívül, hogy eddig csak fényképezkedett, világos kormányzati intézkedéseknek és összehangolt munkának egyelőre nyomát sem látjuk” - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: a 2013-as árvíz után a kormányfő különösen felelős azért, ha bármilyen kár esik közös javainkban, tulajdonunkban, vagy ha magyarok életét veszély fenyegeti. “Közösen kell védenünk a hazánkat, de ehhez vezetni is kell. Szóval vezessen, tájékoztasson, és mondja meg, kinek mi a dolga. De leginkább végezze ő is a dolgát” - zárta élő bejelentkezését a Demokratikus Koalíció elnöke.

2024.09.17. 11:52

Kormány-összefoglaló

2024.09.17. 11:51

Készülnek a 2-es út lezárására Sződligetnél, iskolai szünetet is kér a polgármester az árvíz miatt

"A 2-es út lezárása vélhetően (vízállástól függően) 19-én (csütörtökön) 12 órakor történik meg" - írták ki Sződliget közösségi oldalára.

2024.09.17. 11:43

Az Egyesület a Római Partért közleménye

"A mai nappal elkezdték bezárni agyaggal a Királyok-Nánási úton a part felé lévő ingatlanok gépkocsi- és személyi bejáratait. Többen kétségbe esve kerestek minket, hogy most mi lesz velük. Iszonyatos érzés, amikor egzisztenciánk, vállalkozásunk, lakásunk, családi házunk a külső világtól elzárásra kerül! Teljesen kiszolgáltatottá váltunk a Dunának! A magyar politika 1978-óta írásban ígéri a parti védművet, immáron majdnem 50 éve! Többen jelezték, hogy a családjukban idegösszeomlást kaptak a kialakult helyzettől! Borzasztó a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság és a bezártság érzése. Mindezt önhibánkon kívül kapjuk, hiszen itt a parton mindenki rendelkezik érvényes építési engedéllyel, műkődési engedéllyel, és Budapest legmagasabb ingatlanadóját fizetjük a helyi önkormányzatnak! A terület besorolása teljesen azonos a gáton kívül lévő területeken beépítésre szánt területekével! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az MTA, a Műszaki Egyetem, az Országos Vízügyi Tanács szakmai anyagai a Duna partjára javasolták Óbuda végleges árvízi védelmét mobil rendszerrel! Sajnálatos, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a fővárosi közgyűlés megkérdezése nélkül döntötte el, hogy a Királyok-Nánási úton szeretne gátat látni. A Királyok-Nánási úti tervekhez nem készült, véleményünk szerint, tudatosan környezeti hatástanulmány, mely egyértelműen kimondta volna, hogy a főpolgármester elképzelése nem megvalósitható reálisan!"

2024.09.17. 11:40

Ausztria - öt halott

Az árvíz halálos áldozatainak száma ötre emelkedett. Hétfő este egy férfi vízben lebegő holttestét találták meg Klosterneuburgban, kilétét és halálának okát még vizsgálják. Kedden reggel a tullni körzethez tartozó Würmlában egy 81 éves nőt találtak holtan vízzel elárasztott otthonában a mentők. (MTI)

2024.09.17. 11:26

"Két kritikus szakasz van" - Orbán Viktor a Dunakanyarban járt

Tahitól északi és déli irányban egy-egy szakaszon a helyi erők nem tudják maguk megoldani a védekezést, Dunabogdány és Leányfalu között lesz szükség a katonák nagy létszámú bevetésére - ez derül ki a kormányfő Dunakanyarban, a Duna jobb partján tett látogatásáról készült rövid videóból.

2024.09.17. 11:08

„Ez nem rigófütty” – akár egy hétre is elszigetelődhet a külvilágtól Kisoroszi

Az árvízhelyzet miatt hamarosan le kell zárni a Kisoroszit Tahitótfaluval összekötő országutat, ezért biztosítani kell az alapvető élelmiszer-ellátást, az orvosi és a tűzoltói ügyeletet is a településen – mondta az InfoRádióban Kisoroszi polgármestere. Molnár Csaba hozzátette: bár az óvoda, az iskola és a bölcsőde is működik, sokan inkább elhagyják a községet.

2024.09.17. 10:54

Rabok a gáton

A magyarországi börtönök felkészültek arra, hogy aktívan részt vegyenek az árvízi védekezésben, jelenleg 2500 fogvatartott és 700 büntetés-végrehajtási dolgozó áll készenlétben - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel csütörtökön.

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője elmondta: a büntetés-végrehajtási szervezet szükség esetén a börtönök falain belül és azokon kívül is közreműködik az érkező árhullám elleni védekezésben, ahogyan ezt legutóbb 2013-ban is tették. Hozzátette: a büntetés-végrehajtás dolgozói és a feladatra önként jelentkező fogvatartottak tettre készen várják, hogy segítsék a védekezést.

A védelmi feladatokat irányító hatóságok, illetve a védelmi bizottságok felkérésére 500 alacsony biztonsági besorolású fogvatartottat, valamint 700 kollégánkat külső helyszínen, az országban bárhol képesek vagyunk a védekezési munkálatokhoz biztosítani. Ők a gátakon homokzsákok töltésével, pakolásával, míg további kétezer fogvatartott kizárólag a börtön falain belül, a homokzsákok töltésével tudják segíteni a védekezést - mondta.

Szólt arról is, hogy a Váci Fegyház és Börtönben 120 fogvatartott mintegy 17 ezer homokzsák feltöltését kezdte meg az intézet területén belül, amelyeket az illetékes védelmi bizottság teherautókkal szállít el a zsákok rendeltetési helyére. Az intézet ezen felül külön intézkedéseket tesz a saját védelme érdekében is: a börtön Duna-parthoz legközelebb eső részén védvonalat épít, amelyet a dolgozók és a fogvatartottak homokzsákokkal erősítenek meg.

Emellett a Fővárosi Védelmi Bizottság megkeresésére keddtől a Margitszigeten vesznek részt az árvízi védekezésben a büntetés-végrehajtás munkatársai, Sopronkőhidán pedig az Ikva-patak áradása miatt kellett a segítség, itt rövid időn belül majdnem ezer homokzsákot töltöttek meg a bv-sek és a fogvatartottak, majd adtak át a Soproni Védelmi Bizottságnak.

2024.09.17. 10:53

30-50 centivel leszünk a csúcs alatt

A jelenlegi árhullám 30-50 centiméterrel alacsonyabb vízállás mellett halad le a Dunán, mint a 2013-as árvíz idején - jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Láng István közlése szerint valamennyi érintett önkormányzatnál megkezdődött a védművek kiépítése, azok 20-50 százalékos készültségben vannak, ezért sikeresen befejeződik a megvalósításuk, amikorra a tetőző vízszintek kialakulnak.

Az 1500 kilométeres állami védvonalra további 298 munkatársukat vezényelték át. Az állami védekezéshez 2 millió homokzsákot csoportosítottak át, illetve több mint 1 millió homokzsákot biztosítottak az önkormányzatok számára - tette hozzá.

2024.09.17. 10:39

Ausztria: a vízszint csökken, a halálos áldozatok száma nő

Ausztriában valamelyest csökkent a folyók vízszintje, de az árvízkészültség továbbra is magas, több helyen gátszakadásokra és földcsuszamlásokra számítanak, és még mindig sok háztartásban szünetel az áramszolgáltatás - mondta el kedd reggel Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria tartomány miniszterelnöke.

Az árvíz halálos áldozatainak száma négyre emelkedett. Hétfő este találták meg egy férfi holttestét a vízben Klosterneuburgban, halálának okát még vizsgálják.

Keddre virradóra Alsó-Ausztriában hét településről evakuálták az embereket a Tullni-medencében. A vöröskereszt ezer fő elhelyezésére alkalmas átmeneti szálláshelyet alakított ki.

A tartományban 21 helyen észleltek gátszakadást hétfőn, az árvíz okozta károk helyreállítása heteket, sőt akár hónapokat is igénybe vehet. Alsó-Ausztriában több mint 270 út továbbra is víz alatt van, és 26 települést nem lehet az ár miatt szárazföldön megközelíteni.

2024.09.17. 10:34

Gyerekek a gáton

Több ezer középiskolás és felsőoktatásban részt vevő hallgató fiatal segít az árvízi védekezésben - mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter kedden reggel a Pest vármegyei Pócsmegyeren.

Hankó Balázs azt mondta, "erős fiataljaink vannak, akik készek minden olyan helyzetben segíteni, amikor szükség van rájuk; most olyan helyzetet élünk, amikor mindenkinek az összefogására szükség van".

A miniszter köszönetét fejezte ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK), amellyel nem először szerveznek közös segítő megmozdulásokat.

Bejelentette, a következő napokban több ezer fiatalt mozgósítanak, hogy a Duna szakaszain végig segítsék az árvízi védekezést. Hozzátette, hogy "önkéntes krediteket" fognak kapni a résztvevők. A HÖOK a NEPTUN rendszeren keresztül küldött üzenetet a hallgatóknak, a Nemzeti Szakképzési Hivatal a KRÉTA rendszeren keresztül hívta segíteni a fiatalokat, a kormány pedig a koordinálásban segíti őket - fejtette ki.

Kiemelte, hogy a Lyonból, a WorldSkills világversenyről hétfőn hazatérő, szakképzésben tanuló csapat is részt vesz a védekezésben. A versenyen az érmek összesítése alapján Magyarország a 10. helyen zárt, és amint hazaértek, rögtön jöttek is segíteni - mondta.

Ismertette, az árvízi védekezésben való részvétel beleszámít a középiskolások 50 órás kötelező közösségi szolgálatába.

Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke elmondta, hogy az árvízi védekezésben részt vevő hallgatók a jövő évi EFOTT-ra napijegyet fognak kapni, segítségüket pedig a kreditekkel is jutalmazzák.

2024.09.17. 10:33

Még nagyobb a baj, meglépte az E.ON, amit muszáj volt az árvíz miatt

Pilismarót és Neszmély térségében, valamint a Sólyom-szigeten már megtörténtek az első biztonsági áramlekapcsolások.

2024.09.17. 10:33

Lengyel küzdelem

Egyesített erőkkel küzdenek az árvíz ellen Lengyelország délnyugati részén, különösen súlyos a helyzet Nysa kisvárosban, Wroclawtól 90 kilométerre délre, ahol félő, hogy a Neisse (Nysa) folyó megemelkedett vízszintje miatt a belvárost védő helyi gát átszakadhat.

Keddre virradóra sok helyi önkéntes is beállt a tűzoltók és a katonák mellé homokzsákokat rakodni a gát megerősítésére. Kordian Kolbiarz polgármester elmondta: mintegy 2 ezer férfi, nő és gyerek segédkezett a zsákok elhelyezésében.

Wroclawban az árvízvédelmi válságstáb ismét tanácskozást tartott Donald Tusk kormányfővel. A varsói kormány szükségállapotot hirdetett az árvíz sújtotta területeken, ami megkönnyíti a hatóságoknak az intézkedést.

Tusk azt mondta: egyelőre ellentmondásosak a meteorológiai előrejelzések arra vonatkozóan, hogy az ár mikor érheti el Wroclawot. Korábban arra számítottak, az árhullám az Odera folyón szerdán érhet a városba, de újabban már ezt inkább péntekre valószínűsítik.

2024.09.17. 10:16

970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál

Kedden hajnali négy órakor 970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál, Dévénynél a 900 centiméter körüli magasságot érte el - jelentette a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Komáromban a vártnál hamarabb érheti el a csúcsot a folyó vízszintje.

2024.09.17. 10:05

A gátakon a Református Szeretetszolgálat is - így lehet segíteni

Hétfőn Dunaalmás, kedden Tahi - ezeken a településeken vesz részt az árvízi védekezésben a Magyar Református Szeretetszolgálat. A következő napokban a Duna más szakaszaihoz mennek majd.

2024.09.17. 09:55

Hat autó maradt a rakparton

2024.09.17. 09:42

Segítség az Ökumenikus Segélyszervezettől

Több településen is bekapcsolódott az árvízi védekezésbe az Ökumenikus Segélyszervezet - közölte a karitatív szervezet kedden reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint önkénteseik egyebek között homokzsákokat készítenek a gátak építéséhez, élelemmel és ivóvízzel látják el a gátakon dolgozókat, illetve a helyben szükséges logisztikai feladatokban segítenek.

A szervezet nagy teljesítményű szivattyúkkal segít több árvízveszély által érintett településen, elsők között Kisorosziban és Kismaroson.

Munkatársaik az árvízveszély kezdetétől fogva folyamatosan járják a kritikus helyzetben lévő településeket, hogy a helyszínen végezzenek felméréseket, illetve a települések vezetőivel egyeztessenek a segítségnyújtás módjáról - áll a közleményben.

2024.09.17. 09:41

Mentik a gemenci vadállományt

A közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében szerdától teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemencben, ahol megindult a vadak mentése és megkezdődtek az árvízvédelmi munkálatok - közölte a Gemenc Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

Az erdőgazdálkodással foglalkozó társaság a közleményében azt írta, hogy a felázott erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz. A vészhelyzetet tovább fokozza, hogy a Duna gyors emelkedése miatt a területen a víz erős sodrással lesz jelen - közölték.

A tiltás a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A Gemenci erdő nyugati határán található, a Duna jobb parti árvízvédelmi töltésén Pörböly és Keselyűs között tilos tartózkodni, kizárólag a védekezésben részt vevő szakemberek használhatják a védműveket - hívták fel a figyelmet.

A társaság mindezeknek megfelelően leállította a Gemenci Állami Erdei Vasút közlekedését és zárva lesz a pörbölyi ökoturisztikai központ is, valamint elmaradnak az ökoturisztikai programok és a hétvégére tervezett erdei vasúti nap is.

Az elkövetkezendő időszak válságos napokat, heteket hoz az erdei állatok életébe - írták, kitérve arra, hogy "az állatvilág számára a lehető legkisebb emberi zavarás biztosíthatja a minél nagyobb arányú túlélés lehetőségét".

A társaság azt kéri, hogy az árhullám elvonulásáig személyes jelenlétével senki se zavarja az állatok menekülését és az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési és árvízvédelmi munkáját. A vadak védelme érdekében már megkezdődött a vadvédelmi dombok feltöltése takarmánnyal - áll a közleményben.

2024.09.17. 09:39

Magyar Péter Orbán Viktort számokról kérdezi

2024.09.17. 09:26

Rétvári Bence: enyhébb fokozatú rabok is a gátakon dolgoznak, 390 kilométeren folyik a védekezés

Megtartotta első "napi" tájékoztatóját a Belügyminisztérium árvízi témában, Rétvári Bence államtitkár felsorolta a védekezés legfontosabb összetevőit, a vízügy főigazgatója pedig a tetőzések várható időpontjáról szólt. Pilismaróton lehet a legkritikusabb a helyzet.

2024.09.17. 09:05

Margitsziget - félig zárva

Autóval már nem lehet behajtani a Margitszigetre, de gyalog is már csak az Árpád híd felől - jelentette az M1 helyszíni tudósítója. A védekezési munka a sziget déli végén intenzíven zajlik, a 26-os busz nem megy be a szigetre.

2024.09.17. 08:53

Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Éjjel-nappal dolgoznak a Szigetközben, a Dunakanyarban csütörtökön, Budapesten pénteken lehet a legmagasabb a vízállás, de mint Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az InfoRádióban kedden figyelmeztetett, a lassan vonuló árhullám még apadáskor is okozhat gondokat a gátakon.

2024.09.17. 08:23

Tetőzés?

Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az M1 tévécsatorna kedd reggeli műsorában elmondta, hogy a Duna tetőzését a Szigetközben csütörtökre várják. Esztergomnál csütörtök éjjel, péntek hajnalban, Budapesten péntek éjszaka, szombat hajnalban, Bajánál és Mohácsnál pedig a következő héten tetőzhet a folyó.

2024.09.17. 08:03

1400 katona

Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an vannak a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden reggel az MTI-vel.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróvár térségében, két Komárom-Esztergom vármegyei településen: Neszmélyben és Pilismaróton, valamint Pest vármegyében Vácnál.

Ezen kívül katonákat vezényelnek más településekhez, így a védekezésben részt vesznek a katonák Szobon, Zebegényben, Kismaroson, Dunabogdányban és Leányfalun át Sződligetig.

"A Magyar Honvédség a vármegyei kéréseknek megfelelően segítséget nyújt az árvízi veszélyhelyzet kezelésében, a magyar katonákra lehet számítani" – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Dunán 2013 óta nem tapasztalt mértékű árhullám elleni védekezéshez PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek és H145M típusú helikopterek is rendelkezésre állnak - tudatta a miniszter, hozzátéve, hogy a tervek szerint a hivatásos és szerződéses állomány mellett szerdától a területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek az árvízvédelemben, köztük olyanok is, akik frissen, a "Szeretem, Megvédem!" kampány hatására döntöttek úgy, hogy polgári hivatásuk vagy tanulmányaik folytatása mellett részt vállalnak Magyarország biztonságának megőrzésében.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az árvízi védekezéshez előzetesen kijelölte a bázislaktanyákat Győrben, Tatán és Szentendrén, ahol a felkészülést a hétvégén személyesen ellenőrizte, hétfőn pedig Neszmélyben és Pilismaróton megnézte a védekezést - olvasható a közleményben.

A vezérezredes azt hangsúlyozta: a haderő a katasztrófavédelmi tervek alapján a személyi és technikai feltételek biztosításával képes gyorsan és hatékonyan támogatni az árvízvédelmi feladatokat, együttműködve a vármegyei védelmi bizottságokkal és az árvízvédelmi szakemberekkel.

2024.09.17. 07:50

Vízügy: az árvízcsúcsot "jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni"

Siklós Gabriella szerint a 2013-ban elvégzett védelmi munka most fog kifizetődni. Szükség lehet a mosonmagyaróvári szükségtározó megnyitására, de nem mindegy, erre mikor kerül sor.

2024.09.17. 07:21

A Tisza Párt a jobb parton

2024.09.17. 07:16

Rétvári Bence: álhíreket és rémhíreket ne!

Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja - üzente Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán hétfőn este. Arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy ne sértegessék a védekezésben közreműködőket.

Az írta: mindenki kiveszi a részét az árvíz elleni védekezésből, és megköszönte a vízügyesek, katasztrófavédők, rendőrök, katonák, hivatásosak és önkéntesek munkáját. Hozzátette, hogy mindenki teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy megfékezzék az áradást.

A rendvédelmi dolgozók és a katonák oda mennek segíteni, ahová hívják őket. Szükség esetén 3, illetve 24 órán belül lehet őket mozgósítani - fejtette ki a politikus.

Azt kérte Magyar Pétertől és az ellenzéki politikusoktól, hogy "ne terjesszenek álhíreket, ne terjesszenek rémhíreket, ne sértegessék a védekezésben közreműködőket".

"Mi felkészültünk, és ott dolgozunk a legnagyobb erővel, ahol erre a legnagyobb szükség van" - írta az államtitkár. Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja - zárta posztját Rétvári Bence.

2024.09.17. 07:15

Honvédelmi miniszter: ami sok, az sok

Ami sok, az sok, elég a kisstílű hazudozásból! Magyar Péter becsmérli a Magyar Honvédség képességeit, ezáltal azokat a katonákat, akik a gáton állják a sarat - írta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán hétfőn. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt írta: "Szégyenletes, hogy amikor egy egész ország összekapaszkodik és helytáll a gátakon, az ellenzék Facebook-vitéze a Magyar Honvédség ellen hergel. Több száz katona, számtalan eszközzel, az ország több településén dolgozik azért, hogy elkerüljük a bajt, és minden magyar biztonságban hajthassa álomra a fejét."

Kiemelte: ma ezrek mozgósítását készítették elő, hogy mindenhol ott lehessenek, ahol szükség lesz rájuk. Az árhullám ideje alatt az országot járják, támogatják az árvízvédelmi munkát, mert a magyar emberek védelménél nincs fontosabb. "Politizálni nem a gátakon kell, arra ott a Parlament" - írta.

2024.09.17. 07:14

"Debütál" a nagymarosi mobilgát - képek

Soha nem használták még, 2 és fél kilométeren hivatott védeni a települést a Dunakanyarban.

2024.09.17. 07:10

A Borisz tombolása durván elbillentette a Balatont

33 centivel volt magasabb a vízállás Siófoknál Badacsonyhoz képest.

2024.09.17. 07:00

Új arcát mutatja az időjárás, de azért még megdörrenhet az ég

A ciklon elvonultával szárazabb, melegebb idő várható, ameddig a meteorológia ellát – 7-10 napig –, addig hamisítatlan indián nyárban/vénasszonyok nyarában lesz részünk.

2024.09.17. 06:13

Budapest bezsákolva - feszültséggel teli fotók a Duna fővárosi szakaszáról

Rakpartok lezárva, utak elázva, zsákok kirakva. Budapest készül az árvíz támadására.

2024.09.17. 05:13

Itt a nagy árvízi zárás Budapesten - képek

Hétfő este lezárták az alsó rakpartokat.

2024.09.17. 04:13

Árvíz mellé földrengés - több országban is érezték

Földrengés rázta meg Románia keleti részét hétfőn délután Vrancea szeizmikus térségében - közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).

2024.09.17. 03:12

Van, ahol már a 9 métert is meghaladta a Duna szintje – videó

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet megerősítette, hogy a fővárosban hétfőn délben 908 centiméter volt a folyó szintje. A tetőzés hétfőn este vagy kedden reggel várható. A pozsonyi főpolgármester tájékoztatása szerint a városközpontnál 950 centiméteren fog tetőzni a folyó.