eur:
392.27
usd:
354.02
bux:
72813.45
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Nyitókép: forrás: Speciálterv látványterv

Közel 390 milliárd forinttal száll be az állam az ország legköltségesebb Duna-hídjának építésébe

A megállapított összeget ütemezetten, több szakaszban használják majd fel a beruházáshoz.

Csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben a Mohácsra tervezett Duna-híd és az ahhoz tartozó úthálózat megépítéséhez szükséges pénz biztosításáról szóló rendelet - írja a 24.hu. A jogszabály szerint

a valaha volt legdrágább magyarországi Duna-híd büdzséjét 389,3 milliárd forintban határozták meg.

A pénz legnagyobb részét 2025 és 2029 között költik el, idén kétmilliárd, 2030-ban és 2031-ben százmillió-százmillió forintot használnak fel. A rendelet alapján Lázár János építési és közlekedési miniszter még 2024 folyamán elköltheti a beruházáshoz szükséges első kétmilliárd forintot.

A határozat kimondja, hogy a projekt felmentést kap a beruházási stop alól, ennek feltétele, hogy "a beruházás megvalósítása érdekében megkötésre kerülő vállalkozási szerződés hatályba léptetése úgy történjen meg, hogy azzal kapcsolatos teljesítés csak a 2025. évtől kezdődően merülhet fel".

Mint írják, júliusban az európai közbeszerzési lapban jelent meg a Mohácsi Duna-híd és az úthálózat dokumentuma az eljárás eredményéről, ebből derült ki, hogy június 21-én már megkötötték a szerződést. A nyertes pályázó a Duna Aszfalt lett, a cég bruttó 374 milliárd forintért vállalta a projektet.

Címlapról ajánljuk
Pletser Tamás: a Török Áramlat használatára játszhat Oroszország

Pletser Tamás: a Török Áramlat használatára játszhat Oroszország

Az orosz–ukrán gáztranzit-megállapodás lejárta után a Török Áramlat lehet az alternatív útvonal, az orosz vezetés is erre „bazírozott” az elmúlt években – mondta az InfoRádióban az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. A szakértő arra számít, hogy 2025-től az ukrán–orosz határnál európai kereskedő cégek veszik majd át az orosz földgázt, és ezek a vállalatok szállítják tovább Közép-Európába.

Mihajlo Podoljak: 2025-től leáll a Barátság vezeték

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy interjúban arról beszélt: jövő év január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. Reagált a Mol.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×