eur:
393.59
usd:
353.59
bux:
72708.84
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
Nyitókép: Facebook/Demokratikus Koalíció

Vadai Ágnes szerint egy állami vezető rendelte meg az óbudai polgármester ellen zajló eljárást

Egy kihallgatás jegyzőkönyvéből olvasott fel a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese azon állításának igazolására, hogy állami vezető kérésére indult a Kiss László óbudai polgármester, DK-s politikus elleni eljárás.

Vadai Ágnes a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón felolvasta egy 2024. március 6-án a Központi Nyomozó Főügyészség Könyves Kálmán körúti épületében zajlott kihallgatás jegyzőkönyvének egy részletét. Az óbudai önkormányzattal kötött szerződések miatt indult nyomozás egyik érintettje azt vallotta, 2021-ben egy felsővezető kérésére megkereste valaki azzal, hogy meg kellene buktatni a III. kerületi polgármestert. A DK alelnöke a jegyzőkönyvből idézett.

"2021-ben, de a pontos időpontra nem emlékszem, azzal keresett meg - itt személyiségi okokból a nevet nem szeretnénk mondani -, hogy őt megkereste egy felsővezető azzal, hogy meg kellene buktatni a harmadik kerületi polgármestert, és ehhez szükség lenne a cégemre. Közbevetett kérdésre elmondom, hogy a felsővezetővel kapcsolatban annyit mondott, hogy ez egy állami vezető, hivatalos személy, de nem nevezte meg, és én sem kérdeztem, hogy ki az. Nekem azt mondta, hogy mi állami érdekből cselekszünk, és hogy ő is ezért vállalta el" - hangzott el.

Az ellenzéki politikus szerint a jegyzőkönyv alapján világos, hogy egy konstruált ügyről van szó. Azt is mondta: a Polt Péter vezette ügyészség ahelyett, hogy ebben a konkrét ügyben rendelt volna el nyomozást, Kiss László óbudai polgármesterrel szemben indította meg az eljárást.

"Van négy nagyon konkrét kérdés, amire Polt Pétertől szeretnék személyesen választ kapni. Az első: ki az az állami vezető, aki megrendelte Kiss László polgármester megbuktatását. A második: ha nem ismerik, akkor zajlik-e ügyészségi nyomozás az érintett állami vezetők kilétének felfedése érdekében. Három: melyik állami vezető utasította az ügyészséget a büntetőeljárás megindítására. És végül négy: melyik hétfői napon kapott utasítást az ügyészség Kiss László levadászására" - sorolta Vadai Ágnes.

Eközben Zamecsnik Péter a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy a nyomozati iratokból nem olvasható ki, hogy Kiss László politikai leszámolás áldozata lenne. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy Budapest III. kerületének DK-s polgármestere ellen titkos megfigyelést folytattak volna a hatóságok - jelentette ki a politikus ügyvédje.

Kiss Lászlót hivatali vesztegetés minősített esetével és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×