eur:
392.54
usd:
361.51
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Egy fiatal a felvételi értesítőjét mutatja telefonján a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Budapest Parkban 2024. július 24-én. Immár második éve több mint 90 ezren jutottak be a megújult, versenyképes magyar felsőoktatásba! – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium a felsőoktatási ponthatárok esti kihirdetése után.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Négyből három jelentkezőnek sikerült – de itt még nincs vége

A tanárszakok a második legnépszerűbb képzések a felsőoktatásban. A szakminisztérium és az Oktatási Hivatal vezetői sajtótájékoztatón értékelték a szerdán lezárult egyetemi felvételik tapasztalatait.

90 334 fiatal nyert felvételt az egyetemekre, amely azt bizonyítja, hogy a megújult magyar felsőoktatás vonzó és versenyképes – mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Hankó Balázs kiemelte, hogy 2022-höz képest megduplázódott, 12 759-re emelkedett a tanárszakokra felvettek száma, ami a második legnépszerűbb képzés. A tárcavezető azt is fontos eredménynek tartja, hogy minden második fiatal vidéki egyetemre került be, és minden ötödik felvett 30 év feletti, vagyis munka mellett tanult tovább.

Hankó Balázs felidézte, hogy két éve újították meg a felvételi eljárást, amelynek köszönhetően a pontszámuk 20 százalékáról önállóan dönthetnek az egyetemek. „Saját maguk dönthettek arról, hogy a felvételi eljárásban mire adnak plusz pontot, mennyit ér az emelt szintű érettségi, és például milyen sporttöbbletpontokat adnak” – magyarázta a tárcavezető, hozzátéve: „nőtt az intézményi autonómia, nőtt a versenyképesség, nagyobb lehetőség van a jelentkezőknek és az egyetemeknek az egymásra találásra, úgy is mondhatnám, hogy kialakuljon kettőjük között a kémia.”

Folyamatosan emelkedik a nemzetgazdasági szempontból különösen fontos műszaki, informatikai, természettudományos és egészségügyi szakokra felvettek száma is. Ezt már a felsőoktatásért felelős államtitkár mondta. Varga Bajusz Veronika hozzátette,

tízből nyolc diák állami ösztöndíjjal tanul tovább, a diploma pedig átlagosan másfélszeres bérszorzót jelent, és másfél hónap után el lehet vele helyezkedni a munkaerőpiacon.

Beszámolt arról is, hogy az alap-, osztatlan és a mesterszakokon egyaránt nőtt a felvettek aránya a korábbi évekhez képest, és átlagosan 50 százalékkal többen jelentkeztek egyetemre a hátrányos helyzetű járásokból.

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatásért felelős elnökhelyettese arról beszélt, hogy négy jelentkezőből három diák bekerült a felsőoktatásba, de akiknek nem sikerült, azok se keseredjenek el, mert július 29-től augusztus 8-ig jelentkezhetnek a pótfelvételire, amelynek ponthatárait augusztus 29-én hirdetik ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
Orosz drón darabjait találták meg Romániában, orosz és kínai bombázók járőröztek Amerika közelében – Háborús híreink csütörtökön

Orosz drón darabjait találták meg Romániában, orosz és kínai bombázók járőröztek Amerika közelében – Háborús híreink csütörtökön

Román katonák olyan alkatrészeket találtak a Duna-deltában, Plauru település közelében, amelyek lelőtt orosz drónokból származhatnak. Mikola Olescsjuk, az ukrán légierő parancsnoka csütörtök reggel azt jelentette, hogy három orosz drónnak nyoma veszett, miután beléptek a román légtérbe. A közös amerikai–kanadai Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság két orosz Tu–95-ös és két kínai H–6-os, nukleáris töltetek bevetésére is képes stratégiai bombázót tartóztatott fel az alaszkai légvédelmi azonosító zónában (ADIZ). Moszkva és Peking szerint a katonai repülőgépek járőrözést végeztek, és nem sértették meg harmadik országok légterét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 17:33
×
×
×
×