eur:
393.3
usd:
362.84
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Egy fiatal a ponthatárokat nézi telefonján a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Budapest Parkban 2024. július 24-én. Immár második éve több mint 90 ezren jutottak be a megújult, versenyképes magyar felsőoktatásba! – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium a felsőoktatási ponthatárok esti kihirdetése után. MTI/Lakatos Péter
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartották, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.

Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, 20 órától kapnak sms-t az eredményről. A ponthatárok a felvi.hu oldalán érhetők el.

Immár második éve több mint 90 000-en jutottak be a megújult, versenyképes magyar felsőoktatásba - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Tovább növekedett a műszaki, természettudományos, mérnöki, informatikai képzésekre, agrár- és orvos-egészségtudományi képzésekre, valamint a tanár- és tanítóképzésre felvettek száma is.

Ez utóbbi a második legnépszerűbb képzési terület lett.

Minden második egyetemista vidéki egyetemre nyert felvételt. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően tízből nyolc felvett állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait.

A megújult felvételi növelte az egyetemek autonómiáját, és a felvételizők választási szabadságát - értékelt a tárca. Ezt mutatja közleményük szerint az is, hogy az egyetemek választhattak mind az ötödik tanulmányi és érettségi tantárgy szakonkénti elfogadásakor, az emelt vagy középszintű érettségi szükségességének kérdésében, valamint a pontok egy ötödét adó intézményi 100 pont jogcímeiben is. A jelentkezőnek akár minden jelentkezési helyén különböző pontszáma lehet.

Akiknek most nem sikerült bejutnia valamely megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében ismét jelentkezhet.

Egyetemek, ponthatárok

Az alábbiakban néhány egyetem ponthatárait és közleményét összegezzük.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen, Magyarország legnagyobb gazdaságtudományi képzőhelyén szeptemberben 5948 elsőéves kezdheti meg tanulmányait. Az intézmény közleménye szerint a BGE továbbra is piacvezető a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a turizmus-vendéglátás és az emberi erőforrások gazdasági alapszakon, ezekre összesen 3850 hallgató nyert felvételt. A gazdaságtudományi alapszakok mellett jelentősen emelkedett a felvettek létszáma az egyetem szintén üzleti fókuszú kommunikáció- és médiatudomány, valamint nemzetközi tanulmányok alapszakjain is, amelyekre 380 elsőéves nyert most felvételt.

Töretlen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem népszerűsége: az idei felvételi eljárás során az egyetem 11 960 jelentkezőt vett fel képzéseire, amelyek közül az elmúlt 15 év adatait tekintve pedagógusképzésen idén kezdi tanulmányait a legtöbb hallgató. Alapszakra 7180, mesterszakra 3345, osztatlan szakra 1304, felsőoktatási szakképzésre 131 fő került be az ELTE-re. A felvettek közül 9241-en nappali, 2567-en levelező és 152-en esti munkarendben kezdik meg tanulmányaikat. Az egyetem gólyáinak 84 százaléka, 10 019 fő állami ösztöndíjas finanszírozási formában tanulhat. Idén az elsőhelyes jelentkezők 70 százalékát felvette az egyetem, szemben a tavalyi 68 százalékkal. A legtöbb hallgatót a Bölcsészettudományi Kar (2214) fogadja, amelyet a Gazdaságtudományi Kar (2099), valamint a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (1345) követ. A legnépesebb szak idén a jogászoké (801), őket követik a gyógypedagógusok (636), valamint a programtervező informatikusok (608).

Az eltérő módszertan miatt nincs semmi összefüggés az idei és az előző évek ponthatárai között, így azokat összehasonlítani nem lehet

- szögezte le közleményében az intézmény.

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok. Merkely Béla, az egyetem rektora szerint sikeresen vizsgázott az új típusú felvételi, amelyben nem jár automatikusan 100 pont az emelt szintű érettségiért, hanem 50 pontot személyes meghallgatáson gyűjthettek a jelöltek. "Ezen a rátermettséget, motivációt, empátiát tudtuk lemérni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a legjobb hallgatókat sikerült felvenni az egyetemre.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a mintegy 11 ezer jelentkező közül 2218-an jutottak be valamelyik képzésre. Az általános eljárásban az előző évhez képest idén több hallgatót vettek fel az államtudományi és nemzetközi tanulmányok karra, ahol 959-en kezdhetik meg a 2024/2025-ös tanévet. A nappali munkarendű támogatott alapképzések közül a nemzetközi igazgatási szak angol nyelven induló képzésénél 434 pont, a magyar nyelvűnél pedig 431 pont kellett a bejutáshoz. A közigazgatás-szervező szak nappali támogatott képzésénél 293, a levelezőnél 320, az államtudományi osztatlan nappali munkarendű támogatott képzésnél 347 pont volt a határ.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen összesen 4772 hallgató kezdi meg tanulmányait ősszel, közülük 3694-en alapszakon, 868-an mesterszakon, és 210-en osztatlan képzésben. Mint írták, az új felvételi rendszer ellenére is jól látható, hogy a BME továbbra is a legjobbak választása, ugyanis az alapképzési és osztatlan szakokra felvett hallgatók átlagos pontszáma meghaladja a 400-at, több esetben pedig a 430-at is. A felvételizők több mint 90 százaléka olyan kiemelkedő pluszteljesítményeket nyújtott, mint például nyelvtudás vagy versenyeredmények, amelyekkel megszerezték a maximális 100 intézményi pontot.

A legtehetségesebb diákok továbbra is a Corvinust választják, ennek köszönhetően az itt kínált mindhárom képzési területen - gazdaságtudományi, társadalomtudományi és informatikai képzések - a Corvinus Egyetemé a legmagasabb ponthatár a nappali alapképzések ösztöndíjas helyeire - közölte az intézmény. A legmagasabb pontszámot gazdasági területen idén is az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapképzésre kellett összegyűjteni, itt 478 pont lett a küszöbérték. A Corvinusra felvettek többsége már angol nyelvű képzést választott. Összesen 1871 hallgatót vett fel a Budapesti Corvinus Egyetem a 2024/25-ös tanévre a központi felvételi eljárásban. Alapképzésen 1376, mesterképzésen 439, osztatlan képzésen pedig 56 diák kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. Nemzetközi felvételi útján összesen 457 hallgató csatlakozhat a Corvinushoz - 364-en alap-, 93-an mesterszakon -, így az elsőéves diákok negyede már külföldről érkezik az egyetemre, a felvetteknek több mint a fele pedig angol nyelvű képzést választott.

Minden eddiginél több, 3785 elsőéves kezdheti meg tanulmányait szeptembertől az Óbudai Egyetem hét karának valamelyikén. Szinte kivétel nélkül minden karon több hallgató kezdheti meg tanulmányait az őszi tanévtől, van, ahol harminc százalékkal emelkedett a felvettek száma. Alapképzésen a mérnökinformatikus (382-es ponthatárral), a villamosmérnöki (270-es ponthatárral), a gépészmérnöki (258-as ponthatárral) és az építészmérnöki szak (346-os ponthatárral) volt a legnépszerűbb; összességében jelentősen bővült a műszaki területek iránt érdeklődők száma, illetve jelentős előrelépést értek el a mesterképzéseken.

Csaknem hétezer hallgatót vettek fel az idei központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetemre. Az intézménybe 8395-en jelentkeztek első helyen és 6848 új hallgató kezdheti meg itt a tanulmányait: alapképzésen 4479-en, mesterképzésen 1183-an, osztatlan képzésen 947-en, felsőoktatási szakképzésen pedig 239-en. Az SZTE közlése szerint a felvételi pontrendszer átalakulása miatt az idei pontszámok nem hasonlíthatók össze a korábbi évekével, de az intézményi pontok miatt két egyetemen által meghirdetett ugyanazon szak ponthatára sem vethető össze teljesen. A jövőre jelentkezők számára azt tanácsolta a szakember, hogy használják az SZTE pontkalkulátorát - erre idén mintegy 8 ezren regisztráltak -, amellyel a legpontosabb képet kaphatják arról, tanulmányi eredményükkel mely szakra jelentkezhetnek majd sikerrel.

A győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben 4409 elsőéves kezdheti meg tanulmányait, ez az elmúlt tíz év második legmagasabb adata. Az előző évi rekordtól mindössze egy százalékkal marad el. A ponthatárok a szakok jelentős részén emelkedtek a tavalyihoz képest. A magyar nyelvű, nappali munkarendű járműmérnök alapszakra az elmúlt évi 288 helyett ezúttal 294, mérnökinformatikára 280 helyett 310 ponttal lehetett bejutni, de emelkedés történt a gazdaságinformatikus alapszakon is. Nemzetközi tanulmányok szakon 418, jogász szakon levelezős munkarendben pedig a maximális 500 pont közelébe, 487 pontra nőtt a ponthatár.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×