eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. június 28-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Többségi támogatás nélkül is elkezdheti munkáját a Fővárosi Közgyűlés, de a hatékony működéshez mindenképpen kompromisszumokat kell kötnie a főpolgármesternek. A jelenlegi szabályok szerint csak a fővárosi képviselők négyötöde oszlathatja fel a közgyűlést, ekkor a főpolgármester mandátuma is megszűnik. Elfogadott költségvetés nélkül azonban a kormányhivatal akár törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezhet.

Bárki is lesz a hivatalos jogorvoslati eljárások lezárulta után Budapest főpolgármestere, a Fővárosi Közgyűlésben eleinte biztosan nem lesz többsége. Ez azonban nem azt jelenti, hogy azonnal működésképtelenné válik a főváros.

Cservák Csaba alkotmányjogász professzor, a Nemzeti Választási Bizottság tagja az InfoRádióban elmondta: a főpolgármester számos tekintetben önállóan jár el, igazgat, kinevezési jogkört gyakorol, vagyis néhány kérdésben saját hatáskörrel rendelkezik. Néhány tekintetben viszont nem kerülheti meg a Fővárosi Közgyűlést, hiszen a legfontosabb kérdések terén, a rendeletalkotás vonatkozásában közgyűlési döntés szükségeltetik. Koalíciót viszont nem kell kötni, mert akár esetileg is lehet döntéseket hozni

„Az ilyen kvázi koalíciókötést leginkább a főpolgármester-helyettesek kinevezésével vetném össze. Lényegében a Fővárosi Közgyűlés többségének támogatása nélkül nem tud hatékonyan működni igazán a főváros” – hívta fel a figyelmet.

A lehetséges forgatókönyvekről Litresits András ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja az InfoRádióban elmondta: a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásához négyötödös többség szükséges. Ha ez megtörténne, akkor nemcsak a Fővárosi Közgyűlés tagjairől, hanem a főpolgármester személyéről is új választáson kell dönteniük a budapesti választópolgároknak.

"Ha olyan vitás helyzet alakulna ki, hogy Budapest Főváros Kormányhivatalának be kellene avatkoznia, akkor egyedi ügyekben – például a költségvetés lehet egy ilyen – lehet szükség az eljárására. Ám ezek az eljárások a Kúria mint jogorvoslati fórum előtt akár másfél-két évig is eltarthatnak, vagyis a 2026-os országgyűlési választásokig is el lehet húzni az ügyet" – fogalmazott. Megjegyezte: többség nélkül nehéz, de nem lehetetlen vezetni a fővárost.

A szakember azonban azt is hangsúlyozta, hogy ezekre a lépésekre csak a jelenleg hatályos törvények adnak lehetőséget, vagyis az Országgyűlés hozhat olyan döntéseket, amelyek új helyzetet teremtenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×