eur:
394.75
usd:
367.36
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Hajdu Márton: a dohányzás káros hatásait úgy csökkenthetjük a legjobban, ha el sem kezdjük

A dohányzásmentes világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire, a WHO becslései szerint jelenleg világszerte 37 millió 13-15 éves fiatal cigarettázik. Hajdu Márton, a füstmentes.hu képviselője azt mondta, világszerte 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen és a dohányzás szövődményei évente mintegy nyolcmillió ember halálát okozzák.

Az elmúlt években új technológiák jelentek meg világszerte, és nagyon sok esetben ezeknek a technológiáknak a hiányos ismerete bizony félreértésekhez vezethet, akár a fogyasztók oldaláról, akár az ezekkel kapcsolatban folytatott kommunikációban – mondta Hajdu Márton, a füstmentes.hu képviselője az InfoRádióban.

Hozzátette, fontos különbséget tenni, hiszen sokan a hagyományos cigarettázást azonosítják a dohányzással, holott ma már vannak olyan technológiák, ahol a fogyasztó égés nélkül juthat a termékben található nikotinhoz. Leszögezte,

ezek az eszközök ugyanúgy nikotintartalmúak, vagyis az anyag okozta egészségügyi kockázatok ugyanúgy jelen vannak.

A fiatalkorúak védelme rendkívül fontos szempont mind Európában, mind Magyarországon – hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, hogy nemcsak a hatóságok, hanem a kereskedők és a gyártók számára egyaránt. Éppen ezért hazánkban legális értékesítési ponton fiatalkorú nem is juthat hozzá dohánytermékhez. Pontosan emiatt jelentenek kiemelt kockázatot az illegális termékek, amiket törvénytelen úton szerezhetnek be, hiszen ezek tartalma mind anyagában, mind technológiájában kevéssé ismert vagy ismeretlen.

Hajdu Márton kijelentette: a legfontosabb üzenet mindenki számára, hogy a dohányzás ártalmait úgy a legkönnyebb csökkenteni, ha el sem kezdjük. Felnőtt dohányosok esetén pedig a végleges leszokás az az út, ami leginkább csökkenti a szokás okozta ártalmakat.

A füstmentes.hu munkatársa elmondta, különbséget lehet tenni a hagyományos és az új típusú dohánytermékek között. A legfontosabb eltérés, hogy a tradicionális formákban a nikotin égés révén kerül a fogyasztó szervezetébe. Ilyenkor azonban más égéstermékek is felszabadulnak. Az égésmentes technológiák esetén nincsenek ilyen melléktermékek, de a nikotin okozta egészségügyi kockázatok ugyanúgy jelen vannak.

Kiemelte:

az égésmentes technológiák nem a leszokást segítő vagy támogató eszközök; ha valaki a tényleges leszokáson gondolkodik, nyugodtan kérjen segítséget, vagy konzultáljon az orvosával.

A szakértő beszélt arról is, hogy mivel a cigarettázás esetén füstről és belégzésről van szó, ezért természetesen olyan tünetek gyakoriak, amelyek a légzést érintik. Az égési folyamattal szén-monoxid is keletkezik, amit sokan ismernek, de kevesen gondolják, hogy dohányzáskor is termelődik. Ha a szén-monoxid a szervezetbe jut, akkor kötődik a hemoglobinhoz, így a vér nehezebben lesz képes szállítani az oxigént, amiből kevesebb jut a sejtekhez, és ez már önmagában számos egészségügyi tünetet okozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×