eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Lélegeztetőgépre kapcsolt orvosi gyakorlóbábu a berlini Vivantes Humboldt klinikán 2020. március 26-án. A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az igény a lélegeztetőgépek iránt.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kórházi adósság - az Orvostechnikai Szövetség fájó pontra mutat rá

Az orvostechnikai eszközökkel foglalkozó cégek érdekeit képviselő szervezet közleményben követeli a kormánytól a kórházi adósságoknak az olyan módon való, mielőbbi csökkentését, hogy az az orvosi eszközellátás területén is enyhítse a válsághelyzetet.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) egy olyan közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel Magyarország Kormányának figyelmét, hogy a szervezet szerint a magyar államnak a kórházak lejárt adósságállománya rendezése érdekében tett eddigi lépései nem elégségesek, és amennyiben nem történik intézkedés az államtól független tulajdonú gazdasági szereplők lejárt követeléseinek kiegyenlítésére, akkor több intézményben is leállhat a betegellátás.

A közlemény felidézi, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint, a költségvetés alá tartozó kórházak és háttérintézmények lejárt tartozásállománya június 30-án 70,2 milliárd forint volt. A négy orvosi egyetemmel együtt az adósságállomány elérte a 86,5 Mrd Ft-ot, ami történelmi rekord.

Az orvostechnikai cégeket képviselő szervezet a kormányhoz intézett közleményében kiemelte, hogy meglátása szerint a kormány idén nyáron várhatóan nagyrészt csak az állami tulajdonú közmű cégek felé fennálló kórházi tartozásokat fogja kifizetni, ami a szövetség számára elfogadhatatlan.

"Hivatalos forrásból származó információk szerint, Magyarország Kormánya július folyamán 39,3 milliárd forintot juttat az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények rezsiköltségeinek - és csak annak - finanszírozására. Figyelembe véve azt, hogy az energiaszolgáltatók állami tulajdonban vannak, illetve hogy egyes további gazdasági szereplők - pl. a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai - által kibocsátott számlák kifizetése általános elsőbbséget élvez, elmondható, hogy a magyar állam egyelőre kizárólag az érdekkörébe tartozó vállalkozások helyzetének javítására koncentrál a költségvetési források felhasználása során" - írja az Orvostechnikai Szövetség.

Az állami cégeket az adósságkonszolidáció során szerinte előnyben részesítő helyzetre hivatkozva az OSZ közölte azt is:

"A Kormány által a kórházak lejárt adósságállományának részleges rendezése érdekében tett lépések nem elégségesek, és amennyiben nem történik intézkedés az államtól független tulajdonú gazdasági szereplők lejárt követeléseinek kiegyenlítésére, úgy - például az eszközhiány révén - több intézményben leállhat a betegellátás."

A szakmai szövetség a nyilatkozatában ugyanakkor nyomatékosan arra kérte a kormányt, hogy gondoskodjék az egészségügyi intézmények megfelelő finanszírozásáról, és mihamarabb nyújtson segítséget ahhoz, hogy a kórházak még a nyár folyamán ki tudják fizetni az összes beszállítójuk felé fennálló, lejárt tartozásukat.

Az orvostechnikai szervezet közölte azt is, hogy a saját felmérése szerint a lejárt kórházi adósságállomány legalább fele a gyógyító technológiákat - így az orvostechnikai eszközöket - szállító cégek felé áll fenn. A szervezet szerint pedig, mivel ezek a technológiák nélkülözhetetlenek a magas színvonalú gyógyítás során, a rendkívül rossz kórházi finanszírozási helyzet miatti esetleges kiesésük a betegellátásból, súlyos veszélyeket hordoz magában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×