eur:
394.9
usd:
367.87
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdődik – várhatóan nagy vitákkal

Az Európai Tanácsban ismét a háború és a migráció lesz a két fő téma a brüsszeli csúcson, és a magyar kormány már jelezte, négy intézkedést is elfogadhatatlannak tart.

Csütörtökön kezdődik meg az uniós államfők és miniszterelnökök kétnapos csúcstalálkozója Brüsszelben. "Az Európai Uniónak fokoznia kell az ukrán béketerv nemzetközi támogatását" – írta az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozó résztvevőinek küldött meghívóban. Charles Michel szerint szükség van az unió Ukrajna melletti elkötelezettségének megerősítésére, beleértve a fenntartható pénzügyi és katonai segítségnyújtást is. A tanács vezetője úgy látja, hogy az európai versenyképesség és biztonság növelése érdekében is újabb intézkedésekre van szükség, illetve foglalkozniuk kell a migrációval, Kínával és a Nyugat-Balkánnal is.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden tárgyalást folytatott Charles Michellel, valamint a horvát, a belga, a luxemburgi, a szlovák és a svéd miniszterelnökkel, és határozottan elutasította a migrációt és a brüsszeli bürokrácia növelését is elősegítő uniós költségvetési javaslatot. Orbán Viktor kifejtette: az Európai Bizottság uniós költségvetési módosító javaslata jelenlegi formájában komolytalan és vitára alkalmatlan.

Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy Brüsszel újabb, 50 milliárd eurós anyagi támogatást nyújtana Ukrajnának, miközben a háború kezdete óta az országnak küldött EU-források felhasználása egyelőre tisztázatlan. A kormány azt is ellenzi, hogy az unió újabb forrásokat követel a tagállamoktól, miközben a korábbi közös hitelfelvételből Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzt továbbra is visszatartja. A kabinet nem támogatja a migránsok betelepítését és a brüsszeli bürokraták fizetésemelését sem.

A magyar miniszterelnök szerint a migrációra lenne megoldás, csak azt az Európai Unió nem akarja. "Azt kellene kimondani, ami egyébként a magyar törvényekben is van, hogy ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt el nem bírálták, az adott személynek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie, ennyi. És abban a pillanatban minden problémánk megoldódott. Az Európai Unió ezt a döntő lépést nem hajlandó megtenni, pedig ha ezt kimondanánk, akkor már túl is lennénk ezen az egész mizérián" – mondta a kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×