eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke a külhoni magyar gyermekegészségügyi prevenciós szakemberek második alkalommal megrendezett képzésén Budapesten 2018. október 3-án. A rendezvényen ötven külhoni - Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról érkező - magyar szakember vesz részt a Kárpát-medencei magyar óvodafejlesztési program keretében.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Velkey György: nem igazságos a jelenlegi kórházfinanszírozás

Az egészségügyi intézmények két legégetőbb problémájáról, a megugrott energiaköltségekről és az ápolóhiányról is szó volt a Magyar Kórházszövetség közgyűlésén.

Az energiaárak növekedése nagyon nehéz gazdasági helyzetet okozott a kórházakban, és bár részleges kompenzációt kaptak, továbbra is komoly adósságállománnyal küzdenek az egészségügyi intézmények – hívta fel a figyelmet a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Velkey György a másik égető problémaként az ápolók hiányát említette. "Sajnos nehezebben motiválhatók, miután a januári béremelésük első üteme júniusra csúszik" – jegyezte meg. Pótlásuk napi szinten kihívás elé állítja az intézményeket, főleg a nagy szaktudást igénylő műtők és intenzív osztályok esetében, de akár az idősgyógyászatban és a krónikus ellátásban, ami a meglévő ápolókra is nagy terhet ró – tette hozzá a szakember.

Nem egyszerűsíti a helyzetet – jegyezte meg a kórházszövetség elnöke –, hogy több, a kórházakat érintő átalakítást zajlik az országban. Például a vármegyei integráció, ami az egyes intézmények közötti feladatmegosztást írja újra, az egészségpolitika vagy a központi közbeszerzések ügye – ezért állandó jelleggel tárgyalásban állnak a döntéshozókkal.

Velkey György szerint is megfontolandó a magánegészségügyi szolgáltatók bevonása a várólisták ledolgozásába, de olyan sok elemből áll ez a kérdés, ezért nem lehet rá egy gyors választ adni.

„Ha alaposan körbejárják, akkor nem tartom ördögtől valónak, de nem egyszerű dolog egy ilyen részfeladatra a bevonásuk.”

A kórházak rendszeresen visszatérő, nemrégiben ismét rekordot döntő adósságát illetően jelezte: a mostani adósságállomány jelentős része az energiaárrobbanással kapcsolatos. Szerinte ezt úgy lehet orvosolni, ha teljes kompenzációt kapnak erre az intézetek. Elismerte viszont, hogy ettől függetlenül is komoly adósságállomány-növekedés tapasztalható évről évre.

Velkey György szerint az érvényes finanszírozási szabályok nem egészen igazságosak, miután van olyan beteg-, illetve ellátáscsoport, amiért kevesebb pénz jár, mint amit rá kell költenie a kórházaknak. Szerinte valós elvárásokat akkor lehet megfogalmazni, ha majd valóban értéken finanszírozottak lesznek a beavatkozások, "ha a most hiányzó pénzt előre megkapják az intézetek azokra a beavatkozásokra, amiket valójában el is végeztek”.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint

az új ügyeleti rendszer nagyobb feladat elé állítja a kórházakat, mint ami szükséges volna,

ugyanis azokban a vármegyékben, ahol beindult a folyamat, az alapellátók nem tudják maradéktalanul kiállítani az alapellátási ügyeletet, ezért a kórházi orvosoknak és asszisztenseknek is be kell segíteniük, ahelyett hogy a saját feladataikra koncentrálnának. Ebben a tekintetben a sürgősségi osztályok és sürgősségi fogadóhelyek ügyeletének kiállítása, valamint az oda érkező betegforgalom kezelése hárul a kórházakra, ami jelentős feladat – tette hozzá Velkey György, aki az viszont jónak tartja, hogy a megyék hónapról hónapra csatlakoznak a rendszerbe, mert így az eddigi tapasztalatok hasznosíthatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×