eur:
394.61
usd:
365.52
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Gázügy: vigyázó szemét a következő télre veti a világ

A számolgatást az indokolja, hogy a betárolási időszak úgy indul, hogy a tavalyi mennyiség ötödét sem küldi Európába Oroszország.

A G7 arról közölt összeállítást, hogy ezt a telet "megúszva" mi lesz a következővel a gázkészlet frontján. Ennek oka pedig az, hogy jelenleg a korábbi mennyiség ötöde-hatoda érkezik Európába Oroszországból; a számok azt mutatják, hogy "talán nem lesz gond", ennek több összetevője is van:

  • az év ezen időszakában még soha nem volt ilyen magas az európai tárolók töltöttsége (50-55 milliárd köbméter tartalékkal indul a betárolási időszak, innen kell 100 milliárd környékére tornászni a mennyiséget)
  • tavaly ilyenkor 30 milliárd köbméter gáz állt rendelkezésre, ami április hónapra 27-re süllyedt, igaz az oroszok még 5-6-szor annyit szállítottak, mint most
  • csökken a gázfogyasztás, méghozzá jelentős mértékben
  • pesszimista forgatókönyv szerint október végére 84-85 milliárd köbméter gázkészlete lehet Európának
  • akár októberre is megtelhetnek a tárolók, de ehhez kedvező időjárás is kellene
  • decemberben jelezték az oroszok, hogy akár többet is szállítanának
  • növekedhet az európai gázkitermelés
  • nőhet az LNG-import.

A gázár persze más kérdés, mivel mindenki "venni akar", az bizonyára emelkedik majd, és az oroszok is lenullázhatják a szállítást, a távol-keleti piacok pedig elszívhatják a cseppfolyósított földgázt Európától, tartalék pedig Norvégiából nem lesz elég.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×