eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára előterjesztőként felszólal az Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat  általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Így reagáltak az ellenzéki pártok az EB javaslatára

Egyöntetűen a kormány hibájának tartják, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt támogatás egy részének felfüggesztését javasolta.

Orbán Viktor miniszterelnök vereségéről beszélt az Európai Bizottság több mint háromezer milliárd forintnyi támogatásának felfüggesztési javaslata miatt Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

"Ez az elmúlt tizenkét év következménye. Orbán Viktor és a fideszes korrupció több ezer milliárdos kárt okozott Magyarországnak. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor ma az elmúlt tizenkét év legnagyobb vereségét szenvedte el, és most mérte a legnagyobb csapást is Magyarországra" – mondta.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint az Európai Bizottság nem tartja elegendőnek az Orbán- kormánynak a jogállam helyreállítására, és a korrupció visszaszorítása érdekében megtett intézkedéseit. Emiatt továbbra is veszélyben van a magyar embereknek szánt felzárkóztatási pénz, ami a frakcióvezető szerint Orbánék szégyene és felelőssége.

Újhelyi István korábbi MSZP-s, jelenleg független európai parlamenti képviselő szerint

más országokban egy ilyen döntés után a miniszterelnök távozik a pozíciójából.

Szerinte a források megérkezése kizárólag a kormányzat felelőssége. Ha végrehajtják az Európai Közösség jogállamiságot-és a magyar állampolgárok érdekeit védő feltételeit, akkor lesz pénzünk. "Ha hajtják végre az azt jelenti, hogy végérvényesen ki sodródunk a demokratikus Európai Közösségből" – fogalmazott.

A Párbeszéd közleménye – melyet a két társelnök, Szabó Rebeka és Tordai Bence jegyez – arra emlékeztet, hogy a magyar helyreállítási terv jóváhagyása nem jár együtt a források azonnali folyósításával. Ehhez a magyar kormánynak további mérföldköveket kell teljesítenie, például a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője azonnal Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult. Annak érdekében kereste fel, hogy az EU a zárolt forrásokat közvetlenül juttassa el a magyaroknak önkormányzatokon és a helyi cégeken keresztül. A politikus szerint a magyar nép nem tehet arról, hogy a kormány tizenkét éve semmibe veszi az Unió közös szabályait.

A Jobbik közösségi oldalán azt írta, Magyarország és a gazdasági válság a legrosszabb napjait élő magyar emberek Orbán Viktor és kormánya miatt nem jutnak hozzá a nekik járó uniós pénzekhez. Így nem lesz pénz tanári fizetésemelésekre, és az Európa rekorder élelmiszerár-emelkedés leküzdésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×