eur:
393.13
usd:
361.11
bux:
0
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Nyitókép: Pixabay/495756

Wachsler Tamás: indokolt az Országház felújítása, most az előkészítés indulhat

2026-ig hozzá sem nyúlnak az Országházhoz, az épület felújításának kiemelt beruházássá nyilvánítása csupán egy évekig tartó előkészítés első lépése, és az sem biztos, hogy a kormány úgy dönt, hogy belevág a rekonstrukcióba. Ezt a Steindl Imre-program vezetője mondta az InfoRádiónak.

Nem kezdődik el az Országház felújítása, mint ahogy azt a Magyar Közlöny november 2-i számában megjelentek alapján (ebben szerepel a konkrét összeg a 7348-s oldalon) több sajtóorgánum írta - közölte az InfoRádió megkeresésére Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője.

"Egy beruházás előkészítése, végiggondolása indul. Mivel a kialakult helyzetben a kormány leállította a beruházásokat, itt sem indul el a munka, de azzal mindenki tisztában van, hogy sok éves előkészítésre van szükség egy olyan jelentőségű és bonyolultságú épület felújításához, mint az Országház. Ennek az előkészítésnek a kezdésére bólintott rá a kormány" - mondta a szakember. Hozzátette, még számos pont van, amikor a kormány dönthet és dönteni is fog arról, hogy a projekttel tovább haladjanak-e vagy sem.

A felújítás lehetőségeinek vizsgálatára

készítettek elő tehát a mostani kormányhatározattal 457,42 millió forintot.

Menetrend 2026-ig

Először, 2023 májusáig, el kell készíteni azt a beruházási tervet - lényegében a lehetséges beruházás tartalomjegyzékét -, aminek alapján a kormány el tudja dönteni, hogy pontosan milyen rekonstrukciós elemekre van szükség.

"Így például a kormány eldönti, hogy vajon szükség van-e az épület fűtési rendszerének mélyreható rekonstrukciójára, vagy nincs. Szükség van-e az épület nyílászáróinak javítására, vagy nincs?

Amely elemek felújítását szükségesnek tartja, arra vonatkozóan indulhat tovább a további előkészítő-tervező munka."

Arra a kérdésre, hogy mi van olyan állapotban, hogy hozzá kelljen nyúlni, Wachsler Tamás kifejtette: az épület 120 évvel ezelőtt készült el, maguk a tervek pedig 140 évesek. Ennyi idő alatt - akármilyen gondosan is üzemeltetnek egy épületet -, a rendszereit meghaladja az idő. Az Országház fűtési rendszere például annak idején párját ritkítóan modernnek számított, a kor csúcstechnológiája volt, de egyrészt ma már sokkal modernebb rendszereket ismer a szakma, másrészt pedig az Országház nem használ megújuló energiát. Márpedig számos lehetőség volna, hogy csökkenjen az Országház energiafüggősége.

Lehet nagy költözés

Ha egy megfelelő kormánydöntés birtokában el kell végezni a rekonstrukciós munkát, akkor a mostani kormányhatározat felhatalmazásának birtokában a felújítást szervezők bátran gondolkozhatnak.

"Ha tehát olyan műszaki megoldásokra esik a választás, amelyeket célszerű az Országház egészére vonatkozóan nagyjából egy időben megcsinálni, akkor fölvetődhet az a kérdés, hogy egy időre - egy parlamenti ciklusra - az Országgyűlés máshol dolgozzon. Ugyanez vonatkozik a Szent Korona esetleges kiköltözésére is" - mondta Wachsler Tamás.

A felújítás költségére vonatkozó kérdésre a Steindl Imre-program vezetője elmondta: ilyen beruházásoknál szokásos mechanizmus, hogy feltételes beszerzéseket indíthat a beruházó. Például egy kivitelezői tendert úgy indít el egy ajánlatkérő, hogy nem áll rendelkezésére a forrás, hanem elindítja a tendert, és a pontos ajánlatok ismeretében kéri meg a fedezetet.

"Az Országház rekonstrukciója tulajdonképpen egy négyszeresen feltételes beruházás. Négy olyan szakaszból áll az előkészítő munka, amelyek mindegyikénél az a továbblépés feltétele, hogy a kormány beleegyezzen az adott irányba, és ahhoz biztosítja is a szükséges forrást. Az első szakasz ez, amit most csinálunk, a beruházási terv. Utána következik a tervezési program és az Országház fizikai állapotának szükséges megismerése, felmérése. A harmadik szakasz, amire szintén külön kell majd döntést és fedezetet kérni, az a tervezés szakasza, és a negyedik lesz a kivitelezői tender, ami szintén feltételezés. Csak ha mindezeken végigmentünk, a kormány mind a négyszer beleegyezett, akkor kezdődhet a beruházás -

leghamarabb 2026-ban."

Addig tehát egy kapavágás sem történik, semmiféle fizikai munka nem kezdődik el, hanem ez a gondos előkészítés az, ami a következő, nagyjából 3,5 évet kiteszi - szögezte le Wachsler Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját
Tudósítónktól

„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját

Az amerikai republikánus jelöltállító konvenció helyszínére indult el Donald Trump, aki ellen sikertelen merényletet kísérelt meg egy fiatal fegyveres szombaton. Az FBI szerint magányos támadó volt. Közben komoly bírálatok érték az elnöki testőrséget.

A spanyolok végigverték Európa elitjét

A torna legjobb csapata diadalmaskodott a 2024-es Európa-bajnokságon, a spanyol válogatott mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán. Ritka menetelés végén ült fel a trónra: legyőzte, illetve kiejtette a rendező német csapatot, az előző torna két döntősét, a francia és az olasz válogatottat, s a legnagyobb esélyesek közé sorolt francia csapatot, a horvát, az albán és a georgiai együttest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 15. 08:10
×
×
×
×