eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a Városligetben 2022. július 21-én. Ezen a napon este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Pótfelvételi: még 6405 diák örülhetett

Szeptembertől 80 264 hallgató kezdheti meg a magyar felsőoktatásban a tanulmányait – jelentette ki Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Augusztus 5-ig lehetett jelentkezni a pótfelvételi eljárásra, és valamivel több mint 8600 hallgató jelentkezett – mondta az InfoRádiónak Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Azok jelentkezhettek, akik a normál felvételi eljárásban – amelyre július végén húzták meg a ponthatárokat – nem nyertek felvételt, vagy nem jelentkeztek a magyar felsőoktatásba.

"Most állapítottuk meg a pótfelvételi eljárás ponthatárait, és örömmel mondhatjuk el, hogy 6405 hallgatót vettünk fel a pótfelvételi eljárásban. Ez azt jelenti, hogy a normál eljárással együtt most

szeptembertől több mint nyolcvanezer hallgató kezdheti meg a magyar felsőoktatásban a tanulmányait"

– mondta Hankó Balázs.

A pótfelvételi eljárást és a normál felvételi eljárást több pontban összehasonlította:

  • a pótfelvételire azok jelentkeznek, akiket nem vettek fel, vagy nem jelentkeztek a normál eljárásba.
  • a normál eljárásban megállapított minimum ponthatárok nem csökkennek a pótfelvételi eljárásban, sőt, akár emelkedhetnek is a jelentkezők számától és elért pontjaiktól függően.
  • a pótfelvételin a normál eljárásban elért tanulmányi érettségi, és felvételi többletpontok alapján választják ki a hallgatókat.
  • a normál eljárásban hat jelentkezési lehetősége van a hallgatónak, de a pótfelvételi eljárásban csak egy állami ösztöndíjas és egy önköltséges helyre jelentkezhet.

A helyettes államtitkár elmondta, örömteli volt az idei felvételi eljárás során, hogy a tavalyi évhez képest közel öt százalékkal többen jutottak be, és a 6405 főből ezren a pedagógusképzésben vesznek majd részt. Emellett 750 fő műszaki képzésen, és 600 fő informatikai képzésen kezdi meg a felsőoktatási tanulmányait.

„Ha a normál és a pótfelvételi eljárást tekintjük, akkor a 2020-as kiindulási évhez képest, amikor a felsőoktatás átalakítását elindítottuk, több mint ötezer fővel bővült a felsőoktatásba fölvettek száma” – mondta Hankó Balázs. Két éve 74 500 fő, idén pedig pontosan 80 264 fő került a felsőoktatásba.

A pótfelvételi eljárásban a normál eljáráshoz hasonlóan a tudományegyetemeket jelölték meg a legtöbben, így a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt a legnépszerűbb. A gazdálkodástudományi képzés esetében pedig a Budapesti Gazdasági Egyetem, ahol végül 477 hallgató volt a pótfelvételi eljáráson felvettek száma.

Hankó Balázs megjegyezte: a normál eljárás során az ELTE több mint 11 ezer, a debreceni és a szegedi egyetem pedig több mint hatezer hallgatót vett fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×