eur:
393.14
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára Budapest legújabb iskolája, a II. kerületi Gyermekek Háza új épületének átadásán 2021. augusztus 31-én. Az építkezést a kormány 5,3 milliárd forinttal támogatta, és ez nem csak azt tette lehetővé, hogy új épületbe költözzenek, hanem azt is, hogy az intézmény gimnáziumi tagozattal bővíthesse profilját.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, engedélyezi-e az oktatási kormányzat a tisztán digitális iskolákat

Csak digitális oktatásra berendezkedett iskola működését nem támogatja a kormány, ugyanakkor a járvány alatt felhalmozott tudást mindenképp integrálni kell a jövő oktatásába – mondta az online is követhető Digitális Oktatási Konferencia és Kiállításon a köznevelésért felelős államtitkár.

A tantermen kívüli digitális munkarend szabályozását tudatosan időzíti az oktatási kormányzat a koronavírus-járvány utánra – fogalmazott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Mint mondta, egyes magánkörök, alapítványok már megkeresték az oktatási kormányzatot, arról érdeklődve, hogy engedélyeznének-e a jövőben tisztán digitális iskolát. A jelenlegi oktatási kormányzat válasza az, hogy nem terveznek ilyet: nem cél, hogy a személyes találkozás és jelenlét lehetősége nélkül, vagy annak rendkívül minimális megléte mellett pusztán digitális oktatást engedélyezzenek – emelte ki Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár szerint ugyanakkor azt továbbra is bizonytalan, hogy milyen változtatásokra lesz szükség a jövőben. Emlékeztetett korábbi nyilatkozataikra: lehet gondolkozni abban, hogy hogyan lehet majd integrálni a jelenlegi munkarendbeli tudást a jövő oktatásába. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján például felmerült: nem is olyan ördögtől való az érettségi előtti felkészülés két hetében a digitális munkarend elrendelése, miután – meglátása szerint – a végzős évfolyamok jól tudtak felkészülni a vizsgákra. Emellett a Digitális Témahét is újragondolandó lesz a közeljövőben, hiszen óriási szolgálatot tett a digitális felkészülés érdekében ennek az innovációnak az elindítása, de az idő picit már meghaladni látszik – fűzte hozzá Maruzsa Zoltán.

A köznevelésért felelős államtitkár szerint a járvány alatt komoly veszélyhelyzeti képességet szerzett a magyar köznevelés: képessé vált a rendszerszintű digitális oktatás megszervezésére is. Miután pedig nem tudni, mikor következnek be olyan események, ami miatt ilyet kell szervezni, akár helyi, regionális, települési szinten,

„edzésben” kell tartani a rendszert, megteremtve ennek lehetőségeit.

Maruzsa Zoltán végül arról is beszélt, hogy a pedagógusokat segítő módszertani fejlesztéseket terveznek. Számba veszik a többi között a tanórák rögzítésének és megosztásának lehetőségét is, amely nagy segítséget jelentene a tanításból hosszabb-rövidebb időre kiesett diákok felkészülésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×