eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Egy szavazó bedobja a szavazólapot az urnába a brüsszeli magyar főkonzulátuson a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. A brüsszeli külképviseleten 714 magyarországi állandó lakcímmel rendelkező szavazó vetette fel magát a szavazólistára.
Nyitókép: Kallos Bea

Gyermekvédelmi kérdések: de hogy lesz ebből népszavazás?

30 napon belül dönteni fog az Országgyűlés a kormányfő mostani bejelentéséről.

A Magyar Nemzet kisokost állított össze arról, hogy a miniszterelnöki bejelentés után milyen lépések vezetnek el a gyermekvédelmi népszavazás tényleges megvalósításáig.

Mint a lap megjegyzi, a mostani népszavazás sorban a nyolcadik ilyen lehet 1989 óta, a szabályozás pedig 2013 óta változatlan.

Népszavazást kezdeményezhet

  • az Országgyűlés
  • a köztársasági elnök
  • a kormány
  • kétszázezer választópolgár közös követelése.

Egy kormány által kezdeményezett népszavazásról 30 napon belül kell döntenie a parlamentnek.

Az Alaptörvény értelmében a referendum akkor lesz érvényes, ha az összes választó fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Magyarországon minden népszavazás ügydöntő, legutóbb 2016-ban volt ilyen.

Vannak viszont kérdések, amelyekben nem tartható népszavazás. Ilyenek az Alaptörvény módosítása, a közkegyelem gyakorlása vagy az Országgyűlés feloszlatása. Továbbá tilos elrendelni a költségvetésről, valamint az adózásról is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×