eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Unsplash.com

Még idén a kormány asztalán landolhat a drónstratégia

Ezt reméli a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) megalakulásától a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.

Gál András Levente meglátása szerint a versenyképes megoldások érdekében, legyen szó szabályozásról, gyártásról, akár oktatás–képzésről, a lehetőségekhez mérten szükséges az ökoszisztéma szereplőinek az összefogása. Mint emlékeztetett, szokás beszélni nyílt kormányzásról, amely esetében a kormányok a felmerülő kérdéseket széles körben, a gazdasági és tudományos élet szereplőivel vitatják meg; ide sorolható például a digitalizáció területe is, ami annyiban speciális, hogy a kormányzatok sok esetben a globális cégek vagy a közösség által előállított megoldásokhoz idomulnak.

A hazai koalíciós megoldás, mint közigazgatási megoldás viszont annyiban új, hogy

maga a kérdésfeltevés is már egy közös együttgondolkodásnak az eredménye

– magyarázta a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, aki szerint, miután bevállt a koalíciós műfaj, nem is volt kérdés ennek alkalmazása a drónok esetében. Ugyanakkor itt messze nemcsak egy szabályozásról, hanem képzésről, gyártmányfejlesztésről, sőt, minden ágazatban hatékonyságjavításról kell beszélni.

Ismeretes, a keddi napon megalakult Magyarországi Drón Koalíció – az 5G Koalíció és a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció mellett – a Digitális Jólét Program harmadik koalíciója, amely esetében sokkalta egyszerűbb feladatnak bizonyulhat a leendő stratégiák kialakítása. Gál András Levente szavai szerint ugyanis menetben vagyunk, hiszen a drónszabályozást az Országgyűlés egy körben már újraírta, csak éppenséggel a digitalizáció jellemzője, hogy nem lehet „magna chartákat” lefektetni, magyarán

a technológia által vezérelt területeken gyakrabban kell szabályozni.

Ráadásul a drónkoalíció megalakulásához képest már nagyon erőteljesen folynak az együttműködések, tehát nem nulláról indul a folyamat. A DJP szakmai vezetője ezért abban bízik, hogy a stuktúra júniusi fölállta után egyből kezdetét veszi a munka, így őszre, de legkésőbb az év végére a kormányzat elé kerülhet a drónstratégia.

Gál András Levente végezetül arra is kitért, szerinte helye lenne egy európai uniós drónstratégia megalkotásának, szem előtt tartva a tagállamok érdekeit, amely irányába vannak lépések, így a magyar drónstratégia megalkotása során figyelembe fogják venni az EU-nak 2020 februárjában közzétett digitális menetrendjét, azzal együtt, hogy nem minden gondolatával értenek feltétlen egyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×