eur:
394.46
usd:
365.28
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Ünnepi tűzijáték a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon 2017. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.
Nyitókép: MTI Fotó: Lakatos Péter

Ma tárgyal a kormány a rendezvényeket érintő szabályokról

Horvátországot szeretnék a zöld sávban tartani, de erre nincs garancia, a tisztifőorvos tesz javaslatot az országok minősítésére. Hangsúlyozta, meg kell akadályozni, hogy a vírus külföldről bekerüljön Magyarországra.

Az európai uniós hitelcsomagról szóló határozat elfogadásáról, a járványügyi helyzetről és a Lánchíd felújításáról is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a HírTV Magyarország élőben című műsorában kedd este.

Gulyás Gergely az uniós hitelcsomagról szóló határozat elfogadásáról hangsúlyozta: a parlament döntését csak a parlament tudja felülírni. Tehát ha határozatban szabott feltételektől az állam- és kormányfői csúcson a miniszterelnök el kívánna térni, akkor a parlament elé kell visszahozni a megállapodást.

Itt valójában az Európai Unió vesz fel hitelt, de hitelképességéhez arra van szükség, hogy garanciát a tagállamok vállaljanak, ehhez pedig kell a parlament döntése.

Kiemelte: eddig soha nem vett fel az EU így hitelt, de az egyetlen racionális érv mellette, hogy lényegesen kedvezőbbek a feltételek, alacsonyabb a kamat, mintha az egyes tagállamok külön-külön vennék fel. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az EU-ban a jogállamiság fogalma nem jogi kategória, hanem egy politikai fogalom, amit politikai vádként használnak a nyugat-európai kormányok, a politikai elit, a sajtó, a médiaelit elsősorban a közép-európai konzervatív kormányokkal szemben. Hangsúlyozta: a kormánynak nem a jogállamisággal van baja, sőt Közép-Európa, amely megszenvedte a kommunista diktatúrát, sokkal inkább tudja értékelni, hogy jogállam van.

A hitelfelvételről úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy Magyarország vétóz-e, mert "kellően távol állnak az álláspontok" egymástól. Sokan vannak - például Hollandia Svédország vagy Ausztria - akik a déli államok támogatását egyáltalán nem fogadják el, csak hitelt lennének hajlandóak nekik nyújtani, és Közép-Európának is megvannak a maga feltételei.

Meg kell akadályozni, hogy a vírus külföldről bekerüljön

A miniszter a járványügyi helyzetről úgy fogalmazott: van Európában néhány ország, amely hasonlóan biztonságos helynek minősül a fertőzöttség szempontjából, mint Magyarország, de nem sok. Hozzátette: a kormány az országban élőkért felelős, csak másodlagos lehet azok érdeke, akik nyaralni mennek külföldre. Mindt mondta,

Horvátországot szeretnék a zöld sávban tartani, de erre nincs garancia, a tisztifőorvos tesz javaslatot az országok minősítésére.

Hangsúlyozta, meg kell akadályozni, hogy a vírus külföldről bekerüljön Magyarországra. Gulyás Gergely közölte, a kormány szerdai ülésén tárgyal a rendezvényeket érintő szabályokról. Azt ígérték korábban is, hogy mind a tűzijáték, mind az augusztus 15-e utánra tervezett fesztiválok, rendezvények kapcsán július közepén hoz döntést a kabinet - mondta.

A miniszter kitért arra, hogy a Települési Önkormányzatok Szövetsége 200 milliárdos önkormányzati hitelkeretére vonatkozó tervét azért nem támogatta a kormány, mert úgy döntött, hogy az önkormányzatok eladósodásának elkerülése érdekében, ha szükséges, akkor inkább célzott támogatást nyújtanak számukra, mint hiteleket. Azt is elmondta:

a kormány nem számol a közvetlen uniós forrásokkal,

vannak most is ilyenek, és ezekből Magyarország és az egész közép-európai térség csekély mértékben részesül, inkább a régi tagállamok kapják ezeket a pénzeket.

A Lánchíd felújítása kapcsán Gulyás Gergely leszögezte, hogy a főváros 180 milliárd forintnyi állampapírját senki nem költötte el, ebből hatszor-hétszer-nyolcszor fel lehetne újítani a Lánchidat - emelte ki. Úgy fogalmazott: a főváros ma gazdasági értelemben költségvetési korlátokat tekintve az egyik legszabadabb helyhatóság az országban. Hangsúlyozta: a kormány nem látja okát annak, hogy növelje a Lánchíd felújításának támogatását, ugyanolyan mértékben támogatják a beruházást, mint abban az esetben, ha Tarlós István lenne a főpolgármester.

A Kaleta-ügyről megjegyezte: a titkosszolgálatoknak ilyen esetben indokolt felmérni, hogy követtek-e el hibát. Ez egy pártpolitikától távol álló vizsgálat és a titkosszolgálatok sehol a világon nem a nyilvánosság előtt folytatják tevékenységüket. Kaleta Gábor 2002 után nyolc évig a szocialista-liberális kormány alatt is diplomata volt, őt pártpolitikához kötődőként feltüntetni igencsak nehéz.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×