eur:
394.8
usd:
365.38
bux:
71576.28
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a Lakatos Tiborral, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőjével rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Jobb az óvatosság a tünetmentes fertőzöttek miatt

A fertőzöttek akár harmada is tünetmentesen vészeli át a kórt, ezért érdemes tartani a járványvédelmi megelőzést célzó ajánlásokat Szlávik János infektológus szerint. Ahogyan az igazolt, vagy tüneteket produkáló betegeknek is a gyógyulás után legalább két hétig, mivel eseténként még fertőzhetnek.

A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen, hogy semmilyen klinikai tünetük nincs. Nem lázasak, még csak hőemelkedésük sincs, nem köhögnek, nem fulladnak, tehát semmi nem utal a koronavírus fertőzésének lehetőségére – mondta az Origónak adott interjúban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Szerinte

azt senki nem tudja megmondani, hogy valaki miért esik át a fertőzésen tünetmentesen, vagy miért lesz lázas, miért alakul ki tüdőgyulladás.

Egyelőre annyit tud a tudomány, hogy minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy tünetmentesen zajlik le a betegség, miközben a 70-80-90 éves betegeknél nagyon gyakori a súlyos kimenetelű fertőzés, és náluk gyakoribb a halál is.

A tünetmentes fertőzöttek magas aránya többek között azért veszélyes, mert így tudtuk nélkül is továbbadhatják a fertőzést, bár a kutatások jelen állása szerint a tünetmentesek kevésbé fertőznek. Épp ezért fontos a távolságtartás a főorvos szerint. Arról is beszámolt, hogy a járványnak ebben a szakában valószínűleg nem tudják magukról megmondani az emberek, hogy átestek-e rajta, vagy sem.

Érdemes tartani a járványvédelmi intézkedéseket akkor is, ha valaki úgy véli, hogy már átesett a fertőzésen, mert akár még egy-két hétig is kimutatható a vírus a torokváladékból és a légcsőből,

ami cseppfertőzéssel tovább terjedhet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy csak az igazolt megbetegedéseknél érdemes értesíteni azokat, akikkel az előző napokban közeli kapcsolatba kerültek az emberek.

Ugyan vannak gyorstesztek, amelyek a vírusra adott immunválaszt követően termelődő antitestek alapján kimutathatják a vérből, hogy átesett-e már valaki a fertőzésen, viszont Szlávik János szerint ezek eredményeit befolyásolja, hogy az enyhébb tünetekre kevesebb antitest termelődik. Éppen ezért fontos a távolságtartás és az otthonmaradás.

A távol-keleti példák szerint vannak olyan esetek, hogy valaki enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget, újra fertőződhet. Jelenleg ezeket az eseteket vizsgálják. De a tudósok szerint nem zárható ki, hogy ezzel a betegséggel az emberiség újra fertőződhet majd a következő szezonban vagy évben, amíg egy hatásos védőoltás nem készül el - tette hozzá a főorvos.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×