eur:
394.89
usd:
367.18
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. január 30-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kormányinfó Plusz: a neheze még hátra van

Erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt szombaton a Facebookon közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztatón.

Úgy fogalmazott, tudja, hogy nehéz, de arra kér mindenkit: tanuljanak más országok példájából, vegyék komolyan a helyzetet, legyenek fegyelmezettek, tartsák be az előírásokat, és aki teheti, maradjon otthon.

Kiemelte,

"Magyarországon is tombol a koronavírus okozta világjárvány, aminek a neheze még csak most jön".

A járvány mindenki életét felborította: a diákok nem tudnak iskolába járni, emberek veszítik el a munkahelyüket, az idősek pedig el vannak szakítva a családtagjaiktól, ismerőseiktől - fejtette ki.

A kormányszóvivő megköszönte minden védekezésben részvevőnek az elmúlt hetek erőfeszítéseit, legyen szó egészségügyi és szociális dolgozókról, rendőrökről, katonákról. Ugyanígy köszönet illeti azokat is, akik ebben a helyzetben elvégzik a mindennapi élethez szükséges legfontosabb munkákat, továbbá azokat is, akik betartják a szabályokat és csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat.

Szentkirályi Alexandra aláhúzta, a kormány minden eszközt megragad, hogy az emberéleteket mentse. "Egyre több a fertőzött, egyre több az elhunyt, ezért is fontos, hogy még több időt nyerjünk" - mondta.

Országszerte készülnek a kórházak a tömeges megbetegedésekre, az egészségügyi és szociális dolgozóknak képzések indultak, folyamatos a további egészségügyi eszközök megrendelése.

A kormányszóvivő kitért arra is, a kabinet korlátlan anyagi eszközöket biztosít a koronavírus-járvány elleni védekezéshez: létrehozta a járványügyi és a gazdaságvédelmi alapokat. A járvány lassítása mellett ugyanis a gazdaságot is újra kell indítani, amihez szükség lesz a politikai pártok, az önkormányzatok, a bankok, a multinacionális cégek hozzájárulására is. Megemlítette, a kormány magán kezdte a takarékoskodást, eddig több mint 1300 milliárd forintot csoportosított át a minisztériumoktól a védekezésre.

Emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök korábban bejelentette, a kormány meghosszabbítja az érvényben lévő kijárási korlátozást, és ezt hetente felülvizsgálja. Erre azért van szükség, mert eddig tudtuk fékezni a járvány terjedését, de a megbetegedések száma biztosan nőni fog - mondta.

A kormányszóvivő szerint azért fontos a korlátozások betartása, hogy megfelelően fel lehessen készülni a fertőzöttek ellátására.

Felidézte, arról is döntés született, hogy az önkormányzatok húsvét alatt maguk dönthetnek szigorú intézkedések bevezetéséről, mivel az ünnep különösen kockázatos a vírus terjedése szempontjából.

  • Szentkirályi Alexandra - egy általa felolvasott kérdésre - elmondta, az idei húsvétkor le kell mondani a nagy családi összejövetelekről, valamint a barátok, ismerősök locsolásáról: a kormány mindenkit arra kér, hogy szűk családi körben, vagyis azokkal töltse az ünnepet, akikkel egyébként is együtt lakik.
  • Különösen fontosnak nevezte, hogy az időseket, krónikus betegeket se látogassák, hiszen rájuk különösen veszélyes a vírus. Hangsúlyozta: azonban figyelni kell arra, hogy senki se érezze magát egyedül, ezért a családtagokat érdemes gyakran felhívni.
  • A kormányszóvivő a külföldről hazatérőket arra kérte, hogy vonuljanak kéthetes, önkéntes házi karanténba. Emlékeztetett, a fertőzések gócpontjának számító országokból: Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezők automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek.

Szentkirályi Alexandra azt kérte, senki ne próbálja meg kijátszani a kijárási korlátozást, mert ezen emberek élete múlik. Sportolásnál például próbáljanak 2 méternél is nagyobb távolságot tartani másoktól. Arra is kérte az embereket, hogy kerüljék a távolabbi kirándulásokat, például a Balatonra utazást, hiszen minden ilyen helyváltoztatás csak újabb lehetőség a fertőzés továbbadására. "Maradjunk a saját otthonunk környezetében" - tette hozzá.

Szólt arról is, azért van több autó az utakon, mert a kormány díjmentessé tette a parkolást az egész országban, hogy lehetőség szerint minél kevesebben utazzanak zsúfolt tömegközlekedési járműveken. "Ez nem azt jelenti, hogy lazítottunk volna a szabályokon" - mutatott rá.

A kormányszóvivő aláhúzta, a kabinet az ország történetében egyedülálló gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el. "senkit nem hagyunk ebben a helyzetben egyedül, minden eszközt megragadunk, amivel segíthetjük a magyar embereket, családokat és vállalkozásokat" - fogalmazott.

Kiemelte, a kormány céljai a válsághelyzetben sem változtak: "a munkában hiszünk, nem a segélyben". Hozzátette,

"2010-ben is így indultunk és harmadára csökkentettük a munkanélküliséget". "Egyszer már sikerült, ezért most is ezt az utat követjük".

Felidézte, a munkavállalók és a munkáltatók rövidített munkaidőben állapodhatnak meg, amennyiben a cég rendelésállománya 15-50 százalék közötti mértékben csökkent, az állam ekkor a teljes és a rövidített munkaidő közötti bér 70 százalékát pótolja ki. A kormányszóvivő ezzel összefüggésben azt kérte, hogy a munkavállaló töltse hasznosan a kieső időt: képezze magát, vagy végezzen más, a munkahelye szempontjából fontos tevékenységet.

A kormány több oldalról is segíti a családok megélhetését, a munkahelyek megvédése mellett az év végéig felfüggesztette a hitelfizetést és különböző bértámogatási intézkedéseket vezetett be.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a kabinet a veszélyhelyzet idejére meghosszabbította a család- és gyermekvédelmi támogatásokat, szociális juttatásokat. Kérdésre példaként említette, hogy a családi pótlékra jogosultság nem a 2019-2020-as tanév utolsó napjáig, hanem a veszélyhelyzet megszűnése hónapjáig jár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×