eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnokhelyettese az iraki magyar kontingens helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2020. január 9-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Így élték meg a támadást a magyar katonák Irakban

Nem jönnek haza az Irakban szolgáló magyar katonák – erősítette meg kora reggeli tájékoztatóján a honvédelmi miniszter. A tárca épületében tartott sajtótájékoztatón élőben kapcsolták a magyar kontingens vezetőjét, aki azt mondta: a szükséges óvintézkedéseket megtették és biztonságban vannak.

Majdnem 200 magyar katona teljesít szolgálatot Irakban. Egy részük egy NATO vezette misszióban, más részük az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban vesz részt – tájékoztatott a honvédelmi miniszter.

„Természetesen, a feladat jellegéből is adódóan, nem lehet teljes biztonságról beszélni. Erről a katonáink tudnak, ahogyan említettem, így történik a kiképzésük, felkészítésük és ennek tudatában vesznek részt a feladatban” – tette hozzá Benkő Tibor.

A tárcavezető a Honvédelmi Minisztériumból élő, videós kapcsolatban egyeztetett az erbili magyar kontingens vezetőjével és néhány tagjával.

Budapest, 2020. január 9. 
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (k) az iraki magyar kontingens helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2020. január 9-én. Mellette balról Vidoven Árpád, a HM közigazgatási államtitkára, jobbról Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnokhelyettese. 
MTI/Bruzák Noémi
Budapest, 2020. január 9. Benkő Tibor honvédelmi miniszter (k) az iraki magyar kontingens helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2020. január 9-én. Mellette balról Vidoven Árpád, a HM közigazgatási államtitkára, jobbról Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnokhelyettese. MTI/Bruzák Noémi

Farkas Sándor alezredes kifejtette, hogy már a hét elején támadásokra figyelmeztették a koalíciós erőket, amely szerdára virradóra be is következett. Erbill környékén két rakéta csapódott be, amelyikből csak az egyik robbant fel. De

már ezek előtt elrendelték a bunkerriadót, a védőfelszerelés használatát - folyamatosan viselték a repeszálló mellényt és a sisakot -, illetve csak a szükséges mozgásokat engedélyezték.

„Egyetlen egy olyan változás történt, ami a misszió tevékenységét befolyásolja, ez pedig az, hogy a parancsnok megszüntette a kiképzési tevékenységet” – ismételte meg, utalva arra, hogy a magyarok egyik feladata a pesmerga erők kiképzése. Erre egyébként azért került sor, mert a kiképzés Irakon belüli mozgásokat igényel.

A misszióban résztvevő katonák szerdán tudtak beszélni családtagjaikkal. „Semmilyen olyan problémával nem szembesültünk, amire ne tudnánk megfelelően reagálni, illetve olyannal sem, amivel kapcsolatban otthonról ne kapnánk segítséget” – fogalmazott a misszió vezetője Erbilből.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta: az iraki kormány kérésére látják el a békefenntartó szolgálatot, és eddig nem jelezték, hogy a külföldi katonáknak el kellene hagyniuk az országot. Benkő Tibor megjegyezte: korábban is volt már példa arra, hogy rendszeresen lőtték bázisaikat.

„Irak, Szíria, Irán, ez

a térség nem arról híres, hogy ott béke és nyugalom lenne.

Az a mostani történések is jól mutatják, hogy egyik napról a másikra milyen konfliktushelyzetek alakulhatnak ki” – fogalmazott, kiemelve: hogy a katonáknak pontosan

az a feladatuk, hogy számítsanak rá, és felkészültek legyenek az esetleges támadásra.

A sajtónyilvános megbeszélés után a miniszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságát tájékoztatta az Irakban állomásozó magyar katonák helyzetéről.

A parlament tavaly decemberben hosszabbította meg 2021. december 31-éig a Magyar Honvédség részvételét az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben Irakban. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×