eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond az Iránytű a négy százalékhoz címmel megrendezett Figyelő Top200 konferencián a Várkert Bazárban 2018. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György: bátor változtatást a magyar egészségügyben!

A jegybankelnök rövid publicisztikában vette górcső alá az elmúlt 30 évet és a következő évtizedeket. Szerinte sokkal bátrabban kell változtatni.

Publicisztikát tett közzé a Növekedés.hu portálon Matolcsy György jegybankelnök Geopolitika, technológia, pénz címmel.

Írásában a Magyar Nemzeti Bank elnöke 30 éves távlatban teszi fel a kérdést: miért is ne lehetne jobban megválaszolni a három címbeli kihívást a következő időszakban, mint az elmúlt 30 évben?

Úgy látja, az elmúlt 30 évben azért nem sikerült felzárkózni a Nyugathoz, mert döntő időkben rossz vagy még rosszabb döntéseket hoztak.

  • 1990 után sokkterápia jött a fokozatos átalakítások helyett,
  • 2002-ben hibás fordulat ment végbe,
  • 2004-től kockázatos növekedési pályára állt az ország, amiből már 2008-ban baj lett, így 2010-ig hiába próbált bármit is tenni a kormányzat.

2010 után aztán szerinte rendbetették a költségvetést, 2013-ban pénzpolitikai fordulat jött, így "2019-re 10 fontos területen már első helyezést értük el Európában, sőt a világban is".

A bukás okait elemezve úgy látja, a '90-es évek sokkterápiájához le kellett értékelni a magyar vagyont, 2002-ben pedig egy egész évtizedet elveszített szerinte az ország az elveszített választással, miközben a regnáló kormány nem értette meg, hogy a megoldás a forint, és eladósodásból fedezni a növekedést vétek.

Leszögezte,

"nem erőltetjük az euróhoz a csatlakozást, nem kérünk a külső megszorítási tanácsokból és kiszámítható pénzügyi környezetet tartunk fent".

A geopolitikai kihívásokat is szerinte most már érti a kormány:

  • számol az amerikai érdekkel,
  • kivédi az unió túlzásait,
  • falat húz a migráció elé,
  • V4-es szövetséget épít,
  • elismeri Oroszország helyét Európában,
  • összeköttetést teremt Kínával.

Kevésbé értik még azonban például a technológia új kihívásait. "Még nem értjük, hogy teljes versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke csak szigetként működik tovább, mert nincs hová kötődnie. Nem értjük, hogy a világ élvonalába (első 200 közé) tartozó egyetemek nélkül az új technológia nem képes tartósan mozgatni a felzárkózást. Nem értjük, hogy

az állami egészségügy mai működésével nem lehet népesedési fordulatot elérni.

Ezért sokkal bátrabb változást és változtatást sürget.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×