eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az EP-választás szavazólapmintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 2-án.
Nyitókép: Az EP-választás szavazólapmintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 2-án. MTI/Mohai Balázs

Már tízezernél több delegáltat jelentettek be a pártok

Péntek délután 16 óráig jelentheti be szavazóköri delegáltjait a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson listát állító kilenc párt. Péntek reggelig összesen 10 668 delegáltat jelentettek be a lehetséges 185 ezerből - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) péntek reggel közzétett adataiból.

A legtöbb delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, összesen 6727-et.

  • Az MSZP-Párbeszéd 1855-öt,
  • a Demokratikus Koalíció 1086-ot,
  • a Jobbik Magyarországért Mozgalom 758-at,
  • a Mi Hazánk Mozgalom 150-et,
  • az LMP 66-ot,
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 35-öt,
  • a Momentum Mozgalom húszat,
  • a Magyar Munkáspárt pedig egyet.

Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 277 bizottságba - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a listát állító pártok. A közösen listát állító pártok közösen küldhetnek két-két tagot a bizottságba. Az EP-választáson kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Ha a pártok delegálnak tagot a választási bizottságokba, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti nyomon az eredmény megállapítását.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×