eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Sportoló fiatal vitorlázó társainak megérkezését és kikötését nézi a Balaton-partról nyári napsütésben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Időzített bomba ketyeg a Balatonnál

Elöregedett a hálózat, sok ember maradhat ivóvíz nélkül akár napokig, ha probléma adódik.

Elöregedtek a balatoni térség vízhálózatának többnyire azbesztcementből készült csövei, főleg Keszthely környékén kritikus a helyzet - derült ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) februári ülésének jegyzőkönyvéből, amelyet a Napi.hu ismertet.

Volencsik Zsolt, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) vezérigazgatója beszámolt arról: az ivóvízellátó hálózat átlagéletkora 38 év, a többség már jóval meghaladta a műszaki élettartamát. A 60-as, 70-es évek ivóvíz infrastruktúrájával látják el a térséget a XXI. században - fogalmazott.

A DRV az ország területileg legnagyobb víziközmű szolgáltatójaként, a magyar állam és az önkormányzatok tulajdonában lévő víziközműveket üzemelteti. Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyékben csaknem 400 település 830 ezer lakosának ivóvízellátását, ipari és mezőgazdasági termelőüzemeinek vízellátását biztosítja a kezelésében lévő regionális kistérségi és helyi vízművek, ipari vízellátó rendszerek üzemeltetésével.

Volencsik Zsolt bemutatta, hogy

a Balaton térségében azbesztcementből van a legtöbb ivóvízhálózat kiépítve, ennek az átlagéletkora 47 év.

Szerinte a legkritikusabb terület a Tapolca-Balatonederics közötti szakasz.

"Ha ezen a szakaszon bekövetkezik a vészhelyzet, akkor a Nyugat-Balaton vízellátása akár napokig is veszélybe kerülhet"

- fogalmazott a DRV vezérigazgatója. A 40 éves, 14 kilométer hosszú távvezetéken 2017-ben 18 csőtörést állítottak helyre, 2018-ban ez 30-ra emelkedett.

A szakember szerint az amortizációs költségek alig vannak beépítve a lakosság által fizetett vízdíjba, a költségvetési források pedig stagnálnak, másfél milliárd forint áll rendelkezésre.

A februári ülése az Innovációs és Technológia Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára, Weingartner Balázs azt mondta: 10 milliárd forintot kaphat a DRV, ha a forrásjuttatást a kormány is jóváhagyja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×