eur:
395.03
usd:
367.99
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Nem lesz 17 év a tankötelezettség korhatára

Cáfolta a tankötelezettség 17 éves korra emelésének sajtóhírét az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A Népszava korábban a Szakképzés 4.0 nevű stratégiából közölt részleteket.

Meg kell újítani a szakképzési rendszert, hogy többen fogadják azt el a társadalomban - hangsúlyozta még tavaly novemberben a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. A Szakképzés 4.0 nevű stratégia az erre vonatkozó átalakítási terveket foglalja össze; erről korábban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is beszélt.

"Azt szeretnénk, ha a szakgimnáziumok reális versenytársai legyenek a gimnáziumoknak"

- mondta Palkovics László.

A Népszava most több részletet is közölt ebből a programból. A többi között azt, hogy a kormány megemelné a tankötelezettséget 17 évre, de ezt az érintett minisztérium cáfolta. A lap emellett azt is írta, hogy a szakgimnáziumokat technikummá neveznék át, és 5 éves lenne a technikusi oktatás. Minden szakmai képzésbe beépítenék a digitális tartalmakat, és igyekeznének jobban megszólítani a fiatalabb generációt. Erre azért van szükség, mert egyre több diák választja a gimnáziumokat a szakgimnáziumok helyett - ahogy ezt korábban Pölöskei Gáborné, a területért felelős helyettes államtitkár is elmondta.

"A szakgimnáziumokban némi növekedés volt az elmúlt években, de amit mi látunk, hogy

a fiatal felnőttek azok, akik a szakképzést egyre jobban keresik, és ez a felnőttoktatás növekvő számában realizálódik.

A szakgimnáziumot szeretnénk ugyanakkor még vonzóbbá tenni."

A magyarországi szakképzés legutóbb a 2016-2017-es tanév kezdetével alakult át. Ekkor jöttek létre a szakgimnáziumok, a szakközépiskolák és a szakiskolák, amelyek a sajátos nevelési igényű tanulókat készítik fel a szakmai vizsgára. Az elmúlt években a duális képzésre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a kormány. Novemberben pedig közölték, hogy bevezetnék a kancelláriarendszert a szakképzési centrumokban.

"Ha a centrum iskolaként működik, akkor lehet, hogy a jelenlegi főigazgató nagyon jó igazgatói fejjel gondolkodik, de nem feltétlenül gazdasági szempontú menedzsmentfejjel. Ezt a kettőt itt ötvözni kell. A kancelláriarendszer, a duális vezetés ezt az ötvözetet teszi lehetővé" - fogalmazott Pölöskei Gáborné.

Palotás József, a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője ezt rossz ötletnek tartotta.

"Azt gondoljuk, hogy nem ismeretesek olyan hatástanulmányok, ellenőrzési adatok, vizsgálatok, anyagok, amelyek indokolnák ezt a mértékű átalakítást.

Egy nagyfokú bizonytalanságot okoz a vezetők és a kollégák körében és az intézményekben."

A kormány szerint gazdasági érdek a minél erősebb szakképzési rendszer, ugyanakkor a 2018-as Társadalmi Riport arról ír, hogy

a képzettségi szint is összefügg a társadalmi státusszal.

A Fizetések.hu internetes portál tavalyi tanulmánya szerint pedig az elmúlt években a diplomás munkavállalók jobban kerestek, mint a szakközépiskolát végzettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×