eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels

Lantos Gabriella: rengeteg az üres műtő Magyarországon

Bevett szokás az, hogy az állami kórházak magán intézményeknek, vagy orvosoknak bérbe adják a műtőket, személyzettel - mondta Lantos Gabriella egészségügyi szakértő az InfoRádióban, és hozzátette, a rendszer és a finanszírozás - hogy kinek fizet a beteg - teljesen szabályozatlan.

Az állami és magánellátás vegyítése miatt mentettek fel a munkavégzés alól egy orvost a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben: egy szívműtét után az egyik betegen privát mellplasztikai műtétet is elvégeztek, ráadásul a beavatkozásról nem készült megfelelő dokumentáció sem.

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő az InfoRádióban azt mondta, nagyon gyakori, hogy az egész műtőt bérbe adják a személyzettel, benne a teljes eszközparkkal. Erre azért kényszerülnek a kórházak, mert a teljesítményvolumen-korlát miatt nincsenek kihasználva a műtők.

"Ezért is érthetetlen, hogy miért kell új kórházakat építeni, hiszen

a műtők ott állnak teljes személyzettel és felszereléssel, nagyon gyakran üresen,

mert a teljesítményvolumen-korlát miatt nem dolgozhatnak többet, vagy ha dolgoznak, azt nem finanszírozzák" - mondta a szakértő, aki emiatt értelmes és gazdaságilag teljesen racionális döntésnek tartja, hogy bérbe adják magánszereplőknek az állami kórházak bizonyos műtőit, mert így pluszbevételhez jutnak az intézmények.

Saját műtő kialakítása a kisebb magánszolgalátóknak így nem is érdekük. A nagyobbaknak viszont már igen, és ennek az okait is felsorolta.

"Amikor egy magánbeteg bemegy egy állami kórházba, ott a magánorvosa, aki kibérelte az állami műtőt, semmi másról nem tud gondoskodni, mint hogy jól elvégzi a műtétet. Arról nem, hogy a műtő tökéletesen ki legyen takarítva, mint egy magánintézményben, hogy nem lesz-e kórházi fertőzése a betegnek, és arról sem, hogy a műtét előtti kivizsgálás és az ápolás ugyanolyan minőségű lesz-e, mintha egy magánintézményben történt volna.

A beteg csak annyiban jár jól, hogy esetleg gyorsabban operálják meg, és a saját orvosa végzi el rajta a műtétet"

- mondta Lantos Gabriella.

A fő gondnak azonban azt tartja, hogy az állami és a magánellátás viszonya teljesen szabályozatlan, mindenféle finanszírozási konstrukció lehetséges: az is, hogy a beteg az orvosnak fizet, az is, hogy a kórháznak, és az is, hogy senkinek sem, csak hálapénzt ad.

"Ráadásul erről nincs semmiféle statisztika, és ez az állami fenntartót láthatóan nem érdekli" - mondta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×