eur:
386.92
usd:
355.56
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, frakcióvezető reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Visszaeső jogsértő, áruló, vesztes - nekiment az ellenzék a kormányfőnek

Keményen bírálták a miniszterelnököt az ellenzéki pártok a Sargentini-jelentés miatt napirend előtt a parlamentben.

A Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióvezetője szerint a Sargentini-jelentés a kormányfő állításával ellentétben nem Magyarországról, hanem a magyar kormányról szól, azonban a kabinet gyáván a nemzet mögé bújik az ügyben.

DK: diktatúrát csinálnak

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva bárgyúnak nevezte Orbán Viktor érvelését. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország ugyan valóban szerepel a jelentés címében, azonban a dokumentumban az országra vonatkozóan egyszer sem, míg a kormányra vonatkozóan 48-szor szerepel kritika.

Gyurcsány Ferenc azzal vádolta a kormányoldal szereplőit, hogy diktatúrát csinálnak, Orbán Viktor pedig egy diktátor, mert elveszik Magyarországon a szabad tájékozódás lehetőségét, pénzügyileg ellehetetlenítik és az igazságszolgáltatás eszközeivel megvádolják az ellenfeleiket.

Jobbik: Orbán Viktor vesztett és válaszúthoz érkezett

Talán még nem késő ebből a pozícióból kihátrálni - mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, aki arra szólította fel a kormányfőt, hogy "sértődöttségében ne borítson mindent". Hozzátette, Orbán Viktor éveken át küzdött a közös határvédelemért, ugyanakkor "szó sincs arról, hogy zsoldosnak kell átadni a határőrizet jogát". A javaslat szerint ezek az egységek a fogadó ország jogszabályai és parancsnokainak irányítása alatt működnének.

MSZP: ön már nem Európa erős embere

Az MSZP szerint a Sargentini-jelentés elfogadása óta Orbán Viktor miniszterelnöknek papírja van arról, hogy egy visszaeső jogsértő, visszaeső normaszegő. Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője úgy fogalmazott: a jelentés tartalmazza, hogy a kormányfő a többség és a közjó helyett önös érdekeit szolgálja és saját politikai elitjét gazdagítja. "Ön már nem Európa erős embere, (...) hanem Európa páriája", aki a népakarat ellenében kormányoz - mondta a szocialisták frakcióvezetője.

Párbeszéd: Ön támadja Magyarországot, ön támadja a magyar embereket

A miniszterelnököt nevezte árulónak a Párbeszéd frakcióvezetője a Sargentini-jelentés elfogadóival szemben, amikor reagált Orbán Viktor napirend előtti felszólalására. Szabó Tímea úgy fogalmazott:

"Ön támadja Magyarországot, ön támadja a magyar embereket".

a politikus hangsúlyozta, hogy a Sargentini-jelentés kizárólag a magyar kormányt ítélte el, hiszen nem az emberek tehetnek az alacsony nyugdíjakról, a hajléktalanok üldözéséről, az Európában legrövidebb ideig folyósított munkanélküli ellátásról vagy az Akadémia világhírű kutatóintézetének "kivégzéséről". Szabó Tímea szerint Orbán Viktort csak a pénz, a lopás és a hatalom érdekli, csak ezekért politizál, közben "magasról tesz Magyarországra és a magyar emberekre".

LMP: a kormány a migrációval fedi el a valóságot

Keresztes László Lóránt frakcióvezető szerint Orbán Viktor nem abban érdekelt, hogy a migrációs krízis megoldódjon, hanem abban, hogy ezt egy kampányeszközként használja annak érdekében, hogy elfedje a "kritikus magyar valóságot". Szerinte uniós szinten nem volt valós, őszinte vita a migrációs krízis okainak feltárásáról, és a magyar miniszterelnök is azon európai politikusok táborát erősíti, akik nem tettek le érdemi javaslatokat az ügyben. A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban Keresztes László Lóránt azt mondta:

az LMP nem támogatta a jelentést, mert nem tartja megengedhetőnek, hogy egy kormány hibája miatt egy országot büntessenek.

Orbán Viktor: önök akkorák, mi pedig ekkorák

"Nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé", és sose szavazzanak Magyarország ellen - erre kérte a miniszterelnök az ellenzéki pártok képviselőit a napirend előtti felszólalását kommentáló frakciómegszólalások utáni viszonválaszában.

Öt hónappal ezelőtt a parlamenti választáson a magyar nép úgy döntött, hogy "önök akkorák, mi pedig ekkorák", eldöntötte, kinek mennyi bizalmat ad,

és kifejezte azon szándékát, hogy a kormány folytassa a család-, gazdaság- és nemzetpolitikáját, illetve a migrációval szembeni fellépését - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő azt tanácsolta az ellenzéki pártoknak, hogy ha nem akarnak bent ragadni a múltban, és mindig ugyanabban a mókuskerékben száguldozni, akkor kövessék az embereket; az sokat segít. Orbán Viktor szerint így a magyar emberek élete szempontjából valóban fontos kérdések is napirendre kerülhetnek a törvényhozásban.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×