eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Gobelin-termében 2018. május 22-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Völner Pál: migránspárti a svéd kormány

Az igazságügyi tárca államtitkára arra reagált, hogy a svéd kormány beszáll az Európai Bizottság oldalán a civiltörvény miatt Magyarország ellen indított perbe.

Az Országgyűlés tavaly júniusban fogadta el azt a módosítást, amelynek értelmében a civil szervezetek kötelesek bejelenteni, ha külföldi támogatásaik összege egy évben elérte a 7,2 millió forintot, és ebben az esetben külföldről támogatott szervezetként kell feltüntetniük magukat a kiadványaikon.

Az Európai Bizottság nem sokkal később kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert értelmezésében ez a törvény indokolatlan beavatkozást jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba, különösen az egyesülési szabadság, illetve a magánélet és a személyes adatok védelme terén.

Mivel sem a bizottság, sem a kormány nem tudta meggyőzni igazáról a másik felet, decemberben az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé vitte az ügyet.

Ehhez a perhez csatlakozott a bizottság oldalán hétfői közleménye alapján a stockholmi kormány. Ann Linde svéd EU-ügyi miniszter a dokumentumban úgy fogalmazott, kormányát „aggodalommal töltik el azok a magyar és nemzetközi jelentések, amelyek szerint az országban gyorsan romlik a civil szervezetek helyzete", ám az ellenőrző szerepet betöltő civil társadalom nélkülözhetetlen előfeltétele a demokratikus fejlődésnek és a jogállamiságnak - mondta a svéd politikus.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1-nek nyilatkozva reagált a svéd döntésre.

Az államtitkár szerint a svéd kormány korábban is migrációpárti volt és jelenleg is az.

"Akár a kvótaügy fejleményeire gondolhatunk, ahol szintén voltak tagállamok, amelyek Szlovákia és Magyarország ellen avatkoztak be, miután nem fogadják el azt, hogy mi ezt önkéntes történetnek tekintjük. Tehát ha a svédek be akarnak fogadni migránsokat, fogadjanak be. De ugyanakkor,

ha mi nem akarunk befogadni, akkor fogadják el azt.

- fogalmazott az államtitkár.

Völner Pál szerint a bejegyzett 60 ezer civil szervezetből néhány tucatnyit érint a külföldi finanszírozásról szóló kitétel. Az államtitkár hozzátette: várhatóan 2019 tavaszára hozhat döntést az Európai Bíróság a perben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×