eur:
394.62
usd:
364.3
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Orbán Viktor miniszterelnök (j) azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 25-én. Balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.
Nyitókép: Illyés Tibor

Orbán Viktor: előre engedtek, így előre mentem

Először válaszolt azonnali kérdésekre a választások óta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben.

Az egészségügyről, a vasútról, illetve a magyar gazdaságról is kérdezték a miniszterelnököt az azonnali kérdéseinek órájában a Parlamentben.

A jobbikos Gyöngyösi Márton elsőként arról az Indexen megjelent esetről kérdezte a kormányfőt, amikor nemrég soron kívül fogadták egy egészségügyi szakrendelésen. Felidézte, hogy a cikk szerint kiküldték azt, aki Orbán Viktor előtt bent volt az orvosánál, pedig ha kivárta volna a sorát, akkor bőven lett volna ideje elmélkedni a magyar egészségügy katasztrofális helyzetén - mondta a jobbikos képviselő.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: csak akkor vesz igénybe VIP-ellátást, ha feltétlenül szükséges, azokba a kórházakba és azokhoz az orvosokhoz jár, ahová az összes többi magyar ember, ezért pontosan tudja mi ott a helyzet.

Amiről ön nem mond igazat, az az, hogy a történethez hozzátartozik, hogy a várakozókat megkérdeztem, hogy előre engednek-e, és miután előre engedtek, így előrementem

- mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kormánya 550 milliárd forinttal költ többet az egészségügyre a 2010-es kormányváltáskor erre szánt kerethez képest, Gyöngyösi Márton azonban kevesellte a kormány munkáját. A kormányfő elfogadta azt az állítást, hogy ezen a területen "a kabát számára kicsit nagy". Mint válaszában mondta, ezért nem is vállalkozik egészségügyi miniszteri feladatokra, hanem az ország egyik legjobb professzorát - Kásler Miklóst - kérték fel, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel.

A szocialista Harangozó Tamás részint a cafeteria-rendszer átalakításáról kérdezte a miniszterelnököt, illetve, hogy miért "mesterkednek" azon, hogy a miniszterek fizetését havi 5 millió forintra emelhessék.

A miniszterelnök úgy reagált: a cafetériát senki nem veszi el az emberektől, a mennyisége nem változik,

a havi 5 milliós miniszteri fizetést pedig hazugságnak nevezte Orbán Viktor.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet arra volt kíváncsi, hogy hogyan készül a kormány egy esetleges gazdasági válságra, ugyanis a magyar gazdaság – a képviselő szerint – nem fenntartható, szinte teljes mértékben a nemzetközi gazdasági folyamatoktól és az uniós támogatásoktól függ. A kormányfő azonban

legendának minősítette, hogy a magyar gazdaság az uniós támogatásoktól függne,

majd rámutatott, hogy a kormány célja, hogy az autóipar minél modernebb változata telepedjen meg Magyarországon.

A Párbeszéd részéről Tordai Bence úgy látta, hogy "kétbillió forintot veszít Magyarország a Fidesz-rezsim miatt", mert az EU nem hagyja következmények nélkül, hogy "a Fidesz szétlopja az uniós adófizetők pénzét Magyarországon", majd megkérdezte a kormányfőt, hogy ezért vállalja-e a felelősséget. A miniszterelnök úgy reagált: ebben a pillanatban Magyarország egyetlen forintot sem veszített és nem is fog veszíteni az EU-val folytatott vitákban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Ütik az OTP-t a kormány új bejelentésére

Ütik az OTP-t a kormány új bejelentésére

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×