eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Téli vitaminbevitel, nem is olyan egyszerű

Téli vitaminbevitel, nem is olyan egyszerű

Télen is fontos a gyümölcsfogyasztás, de hogyan és mit együnk? És mit fogyaszthatunk, ha gyógyszert szedünk? Szegheő Péter doktor mondja el a részleteket.

A citrusféléket a téli hónapokban főleg a magas C vitamin, emellett a magas rost-, és folyadéktartalmuk miatt ajánlják a szakemberek. A cukorbetegeknek azonban figyelembe kell venniük a gyümölcsök cukortartalmát - mondta Szegheő Péter. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a

tartósításkor a gyümölcs héjába kerülnek olyan anyagok, amelyek miatt az nem fogyasztható,

ezzel ne ízesítünk, ne készítsünk belőle édességet, hacsak nincs ráírva, hogy nem vegyszerkezelt.

A citrusfélék közül a grapefruit a magas vitamintartalma miatt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, így a koleszterinszintre is kedvező befolyással bír. Emellett azonban azért is különleges, mert

olyan anyagot tartalmaz, ami a szervezetbe kerülő egyes gyógyszerek lebontását bizonytalanná teszi.

Szegheő Péter szerint, ha valaki például ritmuszavarok kezelésére, a koleszterinszint csökkentésére, vagy az immunrendszer működésének segítésére szed gyógyszert, akkor kiszámíthatatlan az együttes hatása, ennek utána kell nézni. Összeférhetetlenség esetén nyilván a grapefruit fogyasztását kell mellőzni.

A témáról korábban részletesen írt Szendi Gábor, a paleolit táplálkozás szakértője is, aki szintén a vérnyomás- és a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, valamint a grapefriut együttes, veszélyes hatását elemezte. Kijelentette: a gyümölcs számos antidepresszánsnak is jelentősen megemeli a vérszintjét.

A kérdésről a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Pulmonológiai Gondozó oldala is ír, eszerint

a grapefruit a májenzimek működését befolyásolva a májban bomló gyógyszerek hatását fokozza, elnyújtja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×