A citrusféléket a téli hónapokban főleg a magas C vitamin, emellett a magas rost-, és folyadéktartalmuk miatt ajánlják a szakemberek. A cukorbetegeknek azonban figyelembe kell venniük a gyümölcsök cukortartalmát - mondta Szegheő Péter. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a
tartósításkor a gyümölcs héjába kerülnek olyan anyagok, amelyek miatt az nem fogyasztható,
ezzel ne ízesítünk, ne készítsünk belőle édességet, hacsak nincs ráírva, hogy nem vegyszerkezelt.
A citrusfélék közül a grapefruit a magas vitamintartalma miatt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, így a koleszterinszintre is kedvező befolyással bír. Emellett azonban azért is különleges, mert
olyan anyagot tartalmaz, ami a szervezetbe kerülő egyes gyógyszerek lebontását bizonytalanná teszi.
Szegheő Péter szerint, ha valaki például ritmuszavarok kezelésére, a koleszterinszint csökkentésére, vagy az immunrendszer működésének segítésére szed gyógyszert, akkor kiszámíthatatlan az együttes hatása, ennek utána kell nézni. Összeférhetetlenség esetén nyilván a grapefruit fogyasztását kell mellőzni.
A témáról korábban részletesen írt Szendi Gábor, a paleolit táplálkozás szakértője is, aki szintén a vérnyomás- és a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, valamint a grapefriut együttes, veszélyes hatását elemezte. Kijelentette: a gyümölcs számos antidepresszánsnak is jelentősen megemeli a vérszintjét.
A kérdésről a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Pulmonológiai Gondozó oldala is ír, eszerint
a grapefruit a májenzimek működését befolyásolva a májban bomló gyógyszerek hatását fokozza, elnyújtja.