eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Egy forró napon utolsó program legyen a vásárlás

Egy forró napon utolsó program legyen a vásárlás

Ésszerű vásárlással, újra lefagyasztott ételek kerülésével megúszhatjuk a nyári gyomorrontást - mondta az InfoRádióban a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Előre meg kell tervezni a romlékony élelmiszerek – állati eredetű termékek: tejtermékek, húskészítmények, nyers húsok – vásárlását,

végig kell gondolni, hogy mikor tudjuk újra hűtőbe tenni ezeket

- hívta fel a figyelmet Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

„Ha lehetséges, a vásárlás az utolsó legyen a napi programban és

a hűtést igénylő termékeket a lehető legkésőbb tegyük a kosárba.

Gondoljunk arra is, hogyan fogjuk a termékeket hazavinni, 25-30-35 fokban, főleg ha autóval közlekedünk, hűtőfóliás zacskóban vagy habszivacsos tárolóedényekbe helyezzük az élelmiszereket, elkülönítve, hogy a nyers termék ne szennyezhesse a fogyasztásra készeket.”

Az előírás szerint az emlős állatok húsát 7 fok alatt kell tárolni az előállítási és értékesítési lánc végéig, a baromfi húst 4 fok alatt, a belsőségeket, darált húsokat pedig 2-3 fokon – ismertette a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

„Érdemes a boltban is ellenőrizni, hogy a kereskedő megteszi-e a szükséges lépéseket. Érdemes azt is figyelni, hogy nincs-e jele annak, hogy a hűtőlánc megszakadhatott valahol.”

Ilyen például,

ha a fagyasztott élelmiszerek össze vannak ragadva

vagy megfagyott légkiválás tapasztalható – tette hozzá Pleva György, hozzáfűzve, hogy teljesen szabálytalan lépés a már felolvadt termékek újra lefagyasztása.

Minőségromlás, veszély és pazarlás

„Minden háztartásnak az anyagi veszteség és az országos élelmiszerpazarlás miatt is át kellene gondolnia a vásárlásait,

inkább többször kisebb adagokat célszerű vásárolni.”

A legkényesebb élelmiszereknél oda kell figyelni a minőségmegőrzési időkre – figyelmeztetett a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője. A tartósabb élelmiszerek inkább a minőségüket vesztik, nem romlanak meg, de a fogyasztási idővel ellátott élelmiszerek a lejáratuk után veszélyesek is lehetnek – fűzte hozzá Pleva György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×