eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Így tudhatjuk biztonságban a gyereket az interneten

Így tudhatjuk biztonságban a gyereket az interneten

Bár hivatalosan itthon még nincs áldozata a kamaszok körében az interneten terjedő, öngyilkosságra buzdító "Kék Bálna" játéknak, a szakemberek szerint ma már nem kerülhető meg, hogy a szülő a digitális térben is aktív részese legyen a gyermeke életének.

Biztonságban a neten

A gyerekeket úgy tudhatjuk leginkább biztonságban az interneten, ha fölkészítjük őket a világháló használatára – hangsúlyozta a gyermekjogi szakértő. Gyurkó Szilvia hozzátette, a szülőknek fontos hangsúlyozniuk, a gyerekek

ne higgyenek el mindent, amit olvasnak.

Így tudhatjuk biztonságban a gyereket az interneten

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója kiemelte, gyakoriak a kamuhírek és veszélyesek az anorexiát támogató oldalak is. Beszélgetni kell a gyerekekkel, jó elmondani az aggodalmainkat, például a konkrét ügyről szóló információinkat és akár közösen megnézni az adott oldalt és megbeszélni, hogy miért veszélyes – tette hozzá a szakértő.

Szülő = partner

„Ennek az a fontos üzenete van a gyerek számára: a szülővel beszélhet, partner, lehet vele kommunikálni. Ezért, ha baj van, nyugodtan kérhet tőle segítséget. Tehát

nem a tiltás, hanem a felkészítés, a kísérés és a kommunikáció technikáival tudjuk a gyerekünket legjobban biztonságban tudni.”

A gyermekjogi szakértő jelezte, általában a gyerek szükséglete határozza meg, hogy a szülő miről és milyen mélységben beszél. Ha hazahoz valamilyen kérdést, problémát, azt érdemes kísérni – ajánlotta Gyurkó Szilvia.

Beszélni!

„Információs társadalomban élünk, ha a szülő nem is beszél egy témáról, már az otthonról az iskoláig vezető úton bőven hallhat a gyerek olyat, amiről a szülő azt gondolja, sosem találkozik vele.

Egy-egy felkapott téma óhatatlanul megjelenik a tizenéves korosztályban.”

Legfontosabb a kérdezés: hallottak, beszéltek-e róla – emelte ki a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója. Ha azt jelzi, igen, de úgy tűnik, minden rendben, elég annyit hangsúlyozni, örülünk, hogy megbeszélték, és

biztosítani, hogy ott vagyunk, ha kérdése lenne

– mondta Gyurkó Szilvia.

Így tudhatjuk biztonságban a gyereket az interneten

„Ne csak akkor beszélgessünk a gyerek online jelenlétéről, ha gond van!

Legyen a mindennapi kommunikáció része, milyen oldalakat látogat. Ebben Magyarországon van egyfajta farkasvakság.”

A gyermekjogi szakértő, hangsúlyozta, meg kell tanulni, mit jelent egy X-, Y-, Z-generációba tartozó gyerek – digitális - szülőjének lenni.

„Úgy kellene megtanítani a gyerekeknek használni az internetet, ahogy a biciklizést. Ez ma már kikerülhetetlen.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×