eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Deutsch Tamás: beszállnánk az 5G technológia fejlesztésébe

A gazdaság digitális átalakulása egyre több, szakterületén az átlagosnál nagyobb digitális ismerettel rendelkező munkavállalót igényel. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, két-három éven belül ezekből az emberekből százezres nagyságrendű hiány alakulhat ki.

Digitális munkaerő-programmal bővül a digitális jólét program – mondta el a területért felelős miniszterelnöki biztos, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője.

Ha nem lépünk most, ha nem segítünk minél több munkavállalót abban, hogy a ma meglévő, átlagos digitális ismeretét az átlagot nagyobb mértékben meghaladó tudássá gyarapítsa, két-három éven belül Magyarországon százezres nagyságrendű, szakképzett digitális munkaerőhiány alakulhat ki” - emelte ki Deutsch Tamás.

A program ezt a helyzetet próbálja elkerülhetővé tenni, miközben bővítik az informatikusképzést is, hiszen jelenleg erről a területről 22-25 ezer szakember hiányzik.

A digitális munkaerő program éppen ebben segít. A gazdaság digitális átalakulása egyre nagyobb számban az átlagnál nagyobb digitális szakismerettel bíró munkavállalót. Legyenek ilyen ismeretekkel rendelkező munkavállalók” - hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos beszélt arról is, 2019 után, a mobiltelefonos 5G technológia szabványosítását követően Magyarország az első államok között szeretne lenni, amelyek ezt a gyorsabb és nagyobb sávszélességű internetezésre is lehetőséget adó adatátviteli megoldást alkalmazni szeretné.

Ennek érdekében már most, 2017 elején egy olyan fejlesztési programot szeretnénk kidolgozni és végrehajtani, aminek köszönhetően a világban ma létező hat-nyolc nagy pilot kísérleti program mellé felzárkózva Magyarországon is megvalósul egy ilyen, az 5G mobiltechnológia tömeges alkalmazására vonatkozó kísérleti program. Az az elképzelésünk, hogy a Zalaegerszeg mellett épül az önvezető autó kipróbálásának lehetőségét megteremtő tesztpálya. Ebben a lokációban ezen a területen 5G technológia alkalmazására vonatkozó, világméretben érdeklődésre számot tartó, kísérleti programot hajtsunk végre.”

Így az ország akár a szabványok alakításában is részt vehet majd – mondta Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×