eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Krízishelyzet: súlyos ápolóhiány a kórházak jelentős részében

Krízishelyzet van az ápolói pályán, amellyel már a kormánynak is foglalkoznia kell - állítja a Semmelweis Egyetem vezetése. Az intézményből csaknem 800 segéd- és szakápoló hiányzik, de súlyos nővérhiánnyal küzd az összes klinika és megyei kórház is.

Kormánybiztosra lenne szükség az ápolói pálya krízishelyzetének megszüntetésére - véli a Semmelweis Egyetem vezető főnővére. Csetneki Julianna az InfoRádióban elmondta: a legrosszabb helyzetben az egyetemi klinikák vannak - különösen Budapesten -, valamint a megyei kórházak.

A progresszív betegellátás csúcsán lévő intézményekben a legnagyobb ápolási igényű betegek vannak, azaz a nővéreknek itt van a legtöbb dolguk, tehát innen mennek el a leghamarabb. Különösen nagy probléma ez Budapesten, ahol a pályaelhagyók könnyen találnak maguknak állást.

A fővárosban ráadásul nem is számíthatnak a kórházak utánpótlásra, hiszen az egyetlen, európai uniós elvárások szerint működő oktatási intézményben a következő három évben mindössze húszan végeznek majd.

Az utóbbi években a Szlovákiából vagy Erdélyből érkező ápolók oldották meg a problémát, mára azonban ők vagy hazamentek, vagy továbbálltak, Ausztria, Anglia vagy Olaszország ugyanis vonzóbb volt számukra.

A Semmelweis Egyetemen nem ritka, hogy szakápoló hiányában műtéteket halasztanak el, nyáron pedig csak akkor mehetnek szabadságra a kollégák, ha összevonnak osztályokat. De - mint azt a vezető főnővér elmondta - szinte egyetlen súlyponti kórház sem tudja teljesíteni a személyi minimumfeltételeket.

Csetneki Julianna elmondta: a legnagyobb probléma, hogy nem tudják rendesen megfizetni a munkatársakat, az intézményeknek ugyanis erre nincs forrásuk. Éppen ezért a Semmelweis Egyetem vezetése, valamint a Magyar Szakdolgozói Kamara szerint kormánybiztost kellene kijelölni a krízishelyzet kezelésére, mielőtt még kiürülne az ápolói szakma.

A vezető főnővér szerint 30 százalékos fizetésemelésre lenne szükség a munkatársak megtartásához.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×