eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Õk mindannyian nemet mondanak!

Több szakmai és számos civil szervezet jelezte: nem ért egyet a kormány egészségbiztosítási koncepciójával. Kedden a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is a tervezet újragondolását kérte a döntéshozóktól.

A kormány tervezete ellen már a koncepció részletes ismertetése előtt tiltakozott a Magyar Orvosi Kamra.

A szervezet vezetője úgy vélte: a magyar egészségügy problémáira csakis az egységes Országos Egészségbiztosítási Pénztár fejlesztése jelentene megoldást.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal megbeszélését követően, egy héttel ezelőtt Éger István közölte, hogy a kormány javaslata értékelhetetlen.

Kifogásolta, hogy a koncepció ismertetésekor egy szó sem esik arról, miként kerül többletforrás az egészségügybe, ha egyáltalán kerül, vagy arról, mi lesz a várólistákkal és a szabad orvosválasztással.

Ezt követően számos civil szervezet tiltakozott az átalakítás ellen, az Egészségügyi Minisztériumtól a javaslat visszavonását követelte - mások mellett - a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Levegő Munkacsoport, a Professzorok Batthyányi Köre és a Magyar Rákellenes Liga.

Közös közleményben hangsúlyozták: nem értenek egyet a tervezet alapvető koncepciójával, és tudomásuk szerint nincs olyan szakmai, érdekvédelmi vagy civil szervezet, amelyik "az egészségügy nyereségérdekelt biztosítók révén történő átalakítását támogatná".

Az OÉT és a Nemzeti Egészségügyi Tanács is tiltakozik

A hét elején került az Országos Érdekegyeztető Tanács elé a tárca koncepciója.

A szakszervezeti vezetők egyértelműen elutasították a javaslatot, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke megerősítette: ha nem lesz változás a törvény normatervezetének szövegében, akkor november 21-jén tiltakozó akciót tartanak.

Úgy érzékelik, hogy az üzleti biztosítók bevonás a szolidaritási elv feladását vagy legalábbis gyengítését jelenti.

Kedden egy konferencián katolikus egyházi vezetők fejezték ki aggályaikat a kormány egészségbiztosítási átalakításával kapcsolatban.

Beer Miklós, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Egészségügyi Bizottságának elnöke úgy vélte: a kormány nem veszi figyelembe a társadalmi szolidaritás elvének fontosságát.

"Nem látjuk ennek a biztosítását, hogy hogyan tud a valóban beteg ember, a szegény ember biztonságban lenni, hogyha profitorientált biztosítók vennék át a társadalombiztosítás szerepét" - mondta Beer Miklós.

Nem szolgálja az egészségügyi szolgáltatások minőségének javulását a tárca egészségbiztosítási koncepciója a Nemzeti Egészségügyi Tanács szerint sem.

A testület keddi állásfoglalása szerint a tervezet egyes részei hiányosak, míg több pontja aggályos.

A tanács tagjai úgy vélik: a koncepcióból hiányzik az ellátási csomag meghatározása; kérdés, ki fizeti majd a nagy értékű beavatkozásokat.

Hozzátették: problémás, hogy a beteg csak biztosítót választhat, orvost és intézményt nem, így kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×