eur:
394.62
usd:
365.24
bux:
73854.68
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Tandíj - lehet-e népszavazást kiírni, vagy sem?

A tandíj bevezetéséről is népszavazást tartana a Fidesz. Noha korábban több szervezet tiltakozott a "fejlesztési részhozzájárulás" ellen, a kormány törvényben is rögzítette a tandíjat. A kabinet és ellenzék között vita van arról is, a tandíj költségvetési tételnek számít-e. Ha igen, nem lehet róla referendumot tartani.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?" - ez az egyike annak a hét kérdésnek, melyet a Fidesz népszavazásra bocsátana.

A tandíjról már kihirdetett törvény rendelkezik, eszerint az elvileg államilag támogatott tanulmányaikat 2007 szeptemberében kezdő hallgatóknak 2008 szeptemberétől 105 ezer forint fejlesztési részhozzájárulást kell fizetniük.

A Fidesz, a KDNP, az MDF és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ellenzi, a Rektori Konferencia és a kormánypártok viszont támogatják a fizetős felsőoktatás megteremtését. Legalábbis a pártvezetés szintjén. A szocialista pártból nemrégiben kizárt Sipos József szavaiból kiderül: az MSZP nem egységes a kérdésben.

"Nem tartom egy kiforrott koncepció eredményének. Szociálisan érzékeny emberként úgy gondolom, hogy a mai Magyarországon az egyetemistáknak körülbelül az egyharmada olyan alkalmazotti, vagy bérből és fizetésből élő családok gyerekei közül kerül ki, akik nem tudnak tandíjat fizetni, vagy csak rettenetesen nehéz családi megszorító intézkedések hatására képesek erre" - vélekedett Sipos József.

A tervek szerint a tandíj teljes egészében az intézményeknél maradhat, azt fejlesztésekre és ösztöndíjakra fordíthatják. E mellett a kabinet nem csökkenti sem az egyetemek és főiskolák állami támogatását, sem a hallgatói normatívát - szögezte le az InfoRádiónak Hiller István oktatási és kulturális miniszter, miután több egyetemi vezető kételkedett abban, hogy a kabinet néhány év múlva nem von el pénzeket az intézményektől.

"A válaszom igen határozottan, nem. Az ott befolyó összeg az intézményi költségvetésben plusz összegként szerepel, semmilyen más módon nem történik meg ennek kompenzálása, magyarul a hallgatói normatíva összege nem fog csökkenni" - hangsúlyozta az oktatási miniszter.

Mivel költségvetési kérdésekről nem lehet népszavazást tartani, felmerül a kérdés, a tandíj annak számít-e. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint a fejlesztési részhozzájárulás direkt módon nem része a büdzsének, a pénzügyminiszter, igaz nem a tandíjról, hanem az ehhez hasonló vizitdíjról viszont azt mondta, költségvetési tétel.

A tandíjról rendelkező jogszabály jelenleg az intézményi autonómia esetleges csorbulása miatt az Alkotmánybíróság előtt van, a testület viszont vélhetően még az év végéig döntést hoz az ügyben, így a tandíj bevezetése várhatóan nem csúszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×