eur:
394.68
usd:
366.71
bux:
71580.11
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei dolgoznak 2021. szeptember 13-ra virradóan egy dunakeszi családi ház előtt, ahol lőfegyverrel lelőtte volt anyósát, párját és közös gyermeküket egy férfi, mindhárman életüket vesztették. A bejelentést követően a Pest megyei rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei nagy erőkkel a helyszínre vonultak, azonban az 54 éves elkövető - még a rendőrök kiérkezése előtt - magával is végzett - közölte a police.hu honlapon a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Választási ígéretet tett az ellenzék a Terrorelhárítási Központról

Kormányváltás esetén jelenlegi formájában nem működik majd tovább.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) nem maradhat meg a jelenlegi formájában, szervezeti egységként vissza kell integrálni az Országos Rendőr-főkapitányságba (ORFK) - ismertette az ellenzéki pártok kormányváltás utáni elképzelését Siófok polgármestere.

Lengyel Róbert, az ellenzék rendészetért és katasztrófavédelemért felelős szakpolitikai kabinetvezetője egy keddi, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

a terrorelhárító szervezetnek alapvetően az elfogás, a felszámolás és a személyvédelem kell, hogy legyen a feladata.

A volt siófoki rendőrkapitány a javaslatot ismertetve közölte, hogy budapesti székhellyel hoznának létre egy központi egységet, ezen kívül megtartanák a paksi atomerőmű fizikai védelmében komoly szerepet vállaló TEK főosztályt, de a többi regionális szervezetet megszüntetnék. Ehelyett minden megyei rendőrkapitányságon belül bevetési alegységeket állítanának fel - tette hozzá.

A TEK utódszervezetének nem kellene terrorfelderítési vagy bűnügyi munkát végezni, ezeket a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) látná el. Utóbbit pedig "kiemelnék" a Készenléti Rendőrségből és önálló szervként dolgozna az ORFK berkein belül - vázolta a tervet.

Lengyel Róbert úgy fogalmazott, hogy vissza kívánják állítani a vidéki, körzeti megbízotti szolgálatot. Hozzátette, hogy ennek a szolgálati ágnak a jelentősége az elmúlt években folyamatosan csökkent, és mindenképpen elveszítette azt az előnyét, hogy a körzeti megbízottak a településeken éltek és napi kapcsolatban voltak az emberekkel.

Egyértelműsítette, hogy a határkerítés felállítását és működtetését jó szakmai döntésnek tartja, ezért véleménye szerint a kerítésnek maradnia kell, sőt akár még a továbbépítést is fontolóra lehet venni.

A határőrségről azt mondta, hogy nem a megnevezésen múlik, hogy jó-e a határőrizet. Ezért kormányváltás esetén az ORFK-n belül állítanának fel egy határ- és idegenrendészeti főigazgatóságot - jelentette be. Egyúttal közölte, hogy a horvát, a szerb, a román és az ukrán határokon igazgatóságokat hoznának létre.

Hangsúlyozta, hogy meglátásuk alapján a feladatokat az állandó jelleggel a határra telepített állománynak kell megoldania.

Az ORFK-ról, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságáról és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságáról beszélve úgy vélekedett, hogy

a "vízfejtelenítéseket" minden egyes rendészeti szervnél el kell végezni.

Külön kiemelte, hogy javasolja egy Országos Tűzoltó Főparancsnokság létrehozását, a polgári védelmi feladatok ellátását azonban a honvédségre bízná.

Végül azt mondta, hogy az ellenzék az ORFK-n felállítana egy önálló korrupcióellenes igazgatóságot és minden megyei rendőr-főkapitányságon lenne egy korrupcióellenes iroda.

Az eseményen részt vett Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki bírálta a rendőrségnél, a tűzoltóságnál és a büntetés-végrehajtásban uralkodó munkakörülményeket. Hangsúlyozta, ezt mi sem mutatja jobban, mint az elmúlt éveket jellemző leszerelési hullám.

A politikus tisztességes és értékálló illetményt ígért, hozzátéve, hogy megemelik a rendészeti illetményalapot, valamint a veszélyes és megterhelő szolgálatot elismerő illetményrendszert vezetnek be. Szavai szerint ezzel a tudást, a tanulást, az eltöltött időt, a szolgálat iránti hűséget és az elvégzett munkát szeretnék jutalmazni.

A kormány eltörölte a szolgálati nyugdíj rendszerét, ezért ezt vissza kell vezetni - szögezte le a képviselő. Olyan rendszerre van szükség, ami a szolgálati jogviszonyban töltött időhöz igazodik, és külön preferálja a fokozott fizikai és pszichikai igénybevétellel járó szolgálati beosztásokat - érvelt. Kiemelte, hogy az ellenzék lehetőséget teremtene a rész szolgálati nyugdíj igénybevételére.

Harangozó Tamás úgy fogalmazott: egy kormányváltás esetén anyagilag és erkölcsileg is rehabilitálják a "méltatlanul meghurcolt" szolgálati nyugdíjasokat. Visszaállítják a nyugdíjas státuszukat, megszüntetik a 15 százalékos levonást, ahogy a munkavégzésükre vonatkozó "értelmetlen korlátozásokat" is.

Hangsúlyozta, hogy a helyreállítják rendvédelmi szakszervezetek korábban elvett jogosítványait. Végül bejelentette, hogy az alapvető jogok védelmének érdekében be szeretnék vezetni az "egyenruhás polgárok ombudsmani intézményét".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×