eur:
396.56
usd:
363.25
bux:
71925.82
2024. augusztus 9. péntek Emőd
London, 2016. szeptember 6.A 2015. április 3-i képen Anjem Choudary Nagy-Britanniában élő radikális iszlám hitszónok beszél követőihez a londoni Regents Park közelében lévő Nagymecsetnél. A londoni központi büntetőbíróság 2016. szeptember 6-án öt és fél év börtönbüntetést rótt ki a 49 éves Choudaryra, aki a vád szerint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet támogatására buzdította híveit. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Fordulat az angliai utcákon, megjelentek az ellentüntetők

Hiába harangoztak be további, nagy, migránsellenes tüntetéseket Nagy-Britanniában – szerda este ezekből nem lett semmi. Helyette ellentüntetők töltötték meg az utcákat. Előzőleg a hatóságok súlyos ítéleteket hoztak néhány rendbontóval szemben.

Farkast kiáltottak a brit rendőrök, de nem jött – szerdára olyan figyelmeztetést adtak ki, hogy harminc további migránsellenes tüntetést szervez az angol szélsőjobb. Estére azonban a Union Jack és Szent György-keresztes zászlót lengetők helyett úgynevezett antirasszista tüntetők – némelyikük palesztin zászlóval a kezében – özönlötték el az utcákat. Sokan előre kinyomtatott posztert és a szakszervezetek jelképeit vitték, ami miatt felmerült, hogy nemcsak aggódó polgárok mentek ki az utcára, hanem ezek is szervezett megmozdulások voltak.

Az ellenfelvonulók nagy számban jelentek meg Liverpoolban, Brightonban, Newcastle-ben és Londonban – ott, ahová korábban a radikális jobboldal hívta a híveit. A helyszínek közt voltak a menekülteket segítő civilszervezetek és a bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvédek irodái, ahol az elmúlt hetek rendbontásai után fizikai erőszakra számítottak.

A két tábor korábbi szembenállása helyett a „jöhetnek a menekültek, nem a rasszizmusra és a fasizmusra” táblákat tartó felvonulók nem sok ellenállásba ütköztek, és néhány óra múlva hazamentek.

Sir Mark Rowley londoni rendőrfőkapitány szerint „a rendőri erődemonstrációval és a közösségek egységével” legyőzték az erőszakos tüntetőket. Korábban a szélsőjobbos tüntetők megtámadtak két menedékkérőket elszállásoló hotelt, gyújtogattak és összecsaptak a rendőrökkel. A BBC adásában azt is elmondta, hogy csütörtökön hajnali rajtaütéseket hajtottak végre és hogy ama személyek „70 százaléka, akik a legnagyobb erőszakot tanúsították” a múlt héten Londonban, „bűnözői háttérrel rendelkezik”.

„Eltiltott futballhuligánok, garázdák, illegális fegyvertartók. A legtöbb évekre börtönbe megy”

– mondta. Ezzel azt a narratívát erősítette, hogy a bevándorlásellenes tüntetők – sokan az elszegényedett észak-angliai városokból – a társadalom pereméről származnak.

Érdekes módon a konzervatív Telegraph című lap sem mutatott sok empátiát feléjük: egyik kommentárjában azt sugallta, hogy a rendbontók a munkát amúgy is kerülő lumpenrétegek tagjai, akik arra panaszkodnak, hogy a bevándorlók megfosztják őket az álláslehetőségektől. A megoldás: növelni a szigort és csökkenteni a szociális juttatásokat, Keir Starmer munkáspárti kormányfőnek konzervatív irányvonalat kell követnie – írta a szerző.

A szélsőséges tüntetők kedvét elvehette pár gyorsan meghozott szigorú ítélet is, aminek nyomán néhányan máris több év börtönt kaptak. „Bolond voltam, szégyellem magam, lejárattam a családom” – mondta a megbánást tanúsító, 58 éves Derek Drummond southporti fuvarozó, akit három évre ítéltek el, amiért a helyi mecsetnél tartott tüntetésen rátámadt egy rendőrre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: taktikai okból támadhatják az ukránok a Kurszk régiót

Kaiser Ferenc: taktikai okból támadhatják az ukránok a Kurszk régiót

Valószínűleg az lehet a kurszki csapások célja, hogy Oroszország csapatokat vonjon el Kelet-Ukrajnából – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Kaiser Ferenc arról is beszélt, hogy fegyverek és hadianyag tekintetében mennyiségbeli fölényben vannak az oroszok, az ukránok azonban ezt ellensúlyozni tudják a Nyugatról érkező modern, minőségi, sokkal megbízhatóbb és pontosabb eszközökkel.

Szépségtapasz: háromgólos győzelem a görögök ellen

A magyar női vízilabda-válogatott 12-9-re legyőzte a görögöket, s ezzel jogot szerzett arra, hogy szombaton az ötödik helyért játsszon, az olaszokkal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
Szárnyalt Amerika

Szárnyalt Amerika

A hét eleji nagy esésből ugyan kedden és szerdán visszapattantak a tőzsdék, de úgy tűnt, hogy mára elveszett a momentum. Az ázsiai tőzsdék vegyesen teljesítettek ma, míg Európában szinte egész nap rossz volt a hangulat. A fordulat délután érkezett, amikor megérkezett az amerikai munkanélküli segélykérelmek száma, ami a vártnál alacsonyabban alakult, ez pedig megnyugtatta némileg a recesszió miatt aggódó befektetőket - az adat megjelenését követően emelkednek az amerikai tőzsdék, és az európai piacok is elkezdték ledolgozni a mínuszokat. Mindeközben itthon továbbra is pörög a gyorsjelentési szezon, a Magyar Telekom több tekintetben is kellemes meglepetéssel szolgált a negyedéves gyorsjelentésével: a lezárt negyedév számai meghaladták az elemzői várakozásokat, a menedzsment pedig megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait, idén már másodszor. Holnap az OTP és a Mol számai érkeznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×