eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Az amerikai haditengerészet által közzétett felvételen jemeni húszi célpontok elleni bevetésre indul egy harci gép az amerikai haditengerészetnek a Vörös-tengeren állomásozó Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozójáról 2024. január 22-én. Reggelre virradóan a brit és az amerikai légierő közös akciót hajtott végre a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen a főváros, Szanaa térségében.
Nyitókép: MTI/EPA/Amerikai haditngerészet/Kaitlin Watt

Kínai figyelmeztetés: hihetetlen dologra képes az új repülőgép-hordozó

Kína szerint immár az övé a világ legnagyobb, hagyományos meghajtású repülőgép-hordozó hajója. A kínai média újabb adatokat árult el a Fucsian nevű harci eszközön található technológiáról, benne az úgynevezett elektromágneses katapultról.

A kínai vezetés nyilvánvalóan büszke legutóbbi repülőgép-hordozójára, mivel az állami média közölt tudósítást a Fucsian nevű harci eszköz képességeiről. A CCTV csatorna szerint a hadihajó olyasmire képes, amiről eddig azt hitték, hogy nem lehet megvalósítani hagyományos, azaz nem atommeghajtású hajón: fejlett elektromágneses katapult löki a levegőbe a harci gépeket.

„Vízkiszorítás alapján jelenleg a Fucsian a világ legnagyobb, ismert, hagyományos meghajtású repülőgép-hordozója” – közölte a kínai tévé. „Bizonyos értelemben, minél nagyobb a hordozó vízkiszorítása, annál nagyobb a harci képessége” – tette hozzá a tudósítás.

A Fucsian Kína harmadik repülőgép-hordozója, hazai tervezésű és 2022-ben bocsátották vízre. A hivatalos adat szerint 80 ezer tonna volt a vízkiszorítása. Az adat utal arra, hogy a hajó mennyi hadianyagot – köztük harci gépet – tud szállítani, mekkora a hatótávolsága és a manőverezhetősége – jegyezte meg a South China Morning Post című hongkongi lap.

Megfigyelők a Fucsiant gyakran a mára hadrendből kivont, Kitty Hawk-osztályú amerikai „szuperanyahajókkal” hasonlítják össze. Ezek közül a legnagyobb a USS America volt a maga 85 ezer tonnás vízkiszorításával.

Tudósítások szerint a kínai repülőgép-hordozó júniusban ment át a második sikeres próbán, az elsőt még májusban tartották.

Azt, hogy megjelent a tengeren, kommentátorok úgy értékelik, hogy Kína „jelzést küldött a Dél-kínai- és a Kelet-kínai-tenger összes érdekelt regionális hatalmának a Kínai Néphadsereg harci potenciáljáról”.

A térségbe érkezett az amerikai Theodore Rosevelt repülőgép-hordozó, amely a dél-koreai és japán erőkkel tart közös hadgyakorlatot. A három ország megegyezett, hogy évente rendeznek ilyet, „Kína veszélyes és agresszív” magatartása miatt a Dél-kínai-tengeren.

A Fucsian a tajvani hatóságok számára is jelentős fenyegetés egy potenciális háború esetén. A hajón található elektromágneses katapultok lehetővé teszik, hogy nagyobb gyakorisággal indítsanak el a fedélzetről akár a korábbiaknál nehezebb harci gépeket is – amelyeknek nagyobb a pusztító erejük és messzebb tudnak repülni.

A mostani tévés tudósítás szerint a Fucsian éles kanyarra is képes, ami megnehezíti, hogy bemérjék az ellenséges radarok és fegyverek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×