eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Peter Pellegrini szlovák elnök (b) cseh partnere, Petr Pavel társaságában a prágai várban tartott fogadási ünnepségen 2024. június 26-án. Beiktatása óta Pellegrininek ez az első hivatalos külföldi utazása.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh–szlovák viszonyt.

Peter Pellegrini új szlovák köztársasági elnök első hivatalos külföldi látogatása a hagyományoknak megfelelően a szomszédos Csehországba vezetett. A szlovák államfőt Petr Pavel cseh államfő fogadta a Hradzsinban, a találkozás egyik sarkalatos pontja pedig a két ország kormányának megromlott viszonya volt. Petr Fiala kormánya ugyanis márciusban visszamondta a Fico-kormánnyal tervezett együttes kormányülést. A cseh miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy a pozsonyi kormánynak alapvetően eltér az álláspontja azt illetően, hogy ki felelős az Ukrajnát ért orosz agresszióért.

Peter Pellegrini és Petr Pavel azonban reményét fejezte ki, hogy egy kis idő eltelte után sor kerül a kormányközi tárgyalások újraindítására. A cseh elnök szerint a megbeszélés során kiderült, hogy a vitatott kérdésekben sincsenek akkora eltérések a nézeteik között. Megállapodtak abban, hogy közvetlen összeköttetés lesz köztük, és az együttműködés új formáit is bevezetnék.

Pellegrini egyetért abban Pavellel, hogy bizonyos politikai nézetek és eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh–szlovák viszonyt. Szerinte Pavel Ukrajnával kapcsolatos nézetei nagyon pragmatikusak, józanok és tükrözik a valóságot. A szlovák államfő azt is megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez. „Szlovákia megnövelte a megfelelő kaliberű lőszerek gyártását” – mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy az Ukrajnának szánt cseh muníciószállítmány egy része szlovákiai üzemekből fog kikerülni.

Azt is hangsúlyozta, teljesen természetes, hogy első hivatalos útja Csehországba vezet. „Ez egy nagyon világos jelzés, hogy a szlovák és cseh kapcsolatok a lehető legmagasabb szintűek, a környékünkön nincs másik két olyan nép, amely testvérnemzetnek tartja magát” – mondta a szlovák államfő. Cseh kollégája szerint az elnöki találkozó lehetőséget nyújtott a kapcsolatok újradefiniálására. Petr Pavel új együttműködési formákat javasolt Pellegrininek, például közösen vennének részt a visegrádi négyek, a bukaresti kilencek rendezvényein, vagy a NATO csúcstalálkozóin, illetve különféle kulturális és sportrendezvényeken.

A szlovák államfő a cseh fővárosból egyenesen Brüsszelbe utazott, ahol azt szeretné az unió vezetőinek tudtára adni, hogy Szlovákia mélyen beágyazódott az EU-ba és a NATO-ba, ez így is marad, és sem a kormány, sem az államfő nem fog változtatni ezen az irányvonalon. „Az egyetlen, amit mindig hozzáfűzünk ehhez, az az, hogy több évtizedes tagság után nem lehetünk passzív tagok, amely elfogadja a döntéseket, hanem részt is vesz azok kialakításában” – magyarázta a szlovák köztársasági elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Egy új európai politikai szövetség jött ma létre három párt részvételével, és amelybe a következő napokban számos további politikai erőt is várnak – jelentette be vasárnap Bécsben Herbert Kickl, az osztrák FPÖ vezetője. A tömörülésben a Fidesz is részt vesz, így Orbán Viktor Fidesz-elnök is ott ült a sajtókonferencián, illetve a cseh ANO párt is részt vesz, így a volt cseh miniszterelnök Andrej Babis is helyet foglalt az asztalnál. A három pártvezér egy Patrióta kiáltványt is elfogadott az európai jövőért, amely azt hangsúlyozza, hogy Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×