eur:
395.94
usd:
369.07
bux:
70387.49
2024. június 25. kedd Vilmos
LAS VEGAS, NEVADA - JULY 27: Charles Oppenheimer speaks during a conversation with family of J. Robert Oppenheimer hosted by The Atomic Museum at The Beverly Theater on July 27, 2023 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Gabe Ginsberg/Getty Images)
Nyitókép: Gabe Ginsberg/Getty Images

Oppenheimer unokája Japánban: segítsenek csillapítani a nukleáris szembenállást!

Az „atombomba atyjának” unokája, Charles Oppenheimer június elején látogatott el Japánba, és Hirosimában a történelem első atomtámadásának túlélőivel is találkozott.

Nagy teher nyomta a vállát: nagyapja, Robert Oppenheimer volt az amerikai atomfegyver létrehozásához és a császári Japán elleni bevetéséhez vezető Manhattan Projekt vezetője.

Az 1945. augusztus 6-án Hirosimára ledobott bomba 129 ezer, három nappal később, a Nagaszakit ért támadás 226 ezer ember életét oltotta ki. Oppenheimer meghasonlott és a nukleáris fegyverek korlátozásáért kampányolt, amiért politikai okokból félretolták.

Unokája eljutott Hirosimába

Oppenheimer 49 éves unokája, Charles most ellátogatott a hirosimai Béke Emlékparkba, ahol többek között elbeszélgetett az egyik túlélővel, Ogura Keikóval, egy 86 éves asszonnyal. Sétájuk után az idős nő elmondta: az Oppenheimer-unoka bevallotta, hogy nagyon nehéz viselnie ezt a nevet.

„Nekem is évtizedekbe telt, mire beszélni tudtam arról, hogyan éltem át az atomtámadást. Úgy éreztem, valami összekapcsolt bennünket, még akkor is, ha csak a történelem egy pillanatáról van szó”

– tette hozzá.

Charles Oppenheimer, aki óvakodott a hangos politikai megnyilvánulásoktól, azt mondta, Hirosima „gyönyörű város. Reménykeltő, hogy az olyan borzalmas dolgok után, mint a háború és a bombák, ilyen gyönyörű módon állt helyre”.

A híres tudós unokája az Oppenheimer-projekt nevű nonprofit szervezet társalapítója, missziójuk az energiahiány és a klímaváltozás elleni fellépés az atomenergia békés felhasználásával.

Amikor az atombombáról kérdezték, Charles Oppenheimer azt mondta, hogy szerinte „minden bomba erkölcstelen, nem csak az atombombák... az emberiségnek soha nem lenne szabad bevetnie őket”.

Az unoka szerint nagyapja megpróbálta megakadályozni a II. világháború utáni fegyverkezési versenyt és a nukleáris fegyverek nemzetközi ellenőrzéséért kampányolt.

A Japán Sajtóklubban tartott tájékoztatóján megjegyezte: „Most kéne odafigyelni a hangjára... abban hitt, hogy globális együttműködésre van szükség a létünket fenyegető problémák megoldására. Elkerülhettük volna a fegyverkezési versenyt és nem lennénk most ilyen nagy veszélynek kitéve a nukleáris fegyverek által” – mondta.

Japánt arra sürgette, hogy segítse a párbeszédet, különösen az Egyesült Államok, Kína és Oroszország között. Szavainak különleges súlyt ad Oroszország Ukrajnában folytatott háborúja, illetve a nyugati-orosz feszültség, Észak-Korea és Irán atomprogramja.

Robert Oppenheimer is járt Japánban...

...azután, hogy hazája két atombombát dobott az országra. Japán házigazdái javaslatára azonban nem látogatott el Hirosimába.

„Hálás vagyok, hogy csendben odautazhattam és személyes beszélgetéseket folytathattam. Tudom, hogy ő is szerette volna, de nem tehette meg” - mondta az unokája.

Japánban vegyesen fogadták a késve bemutatott filmet

A tavalyi nagy kasszasiker és az Oscar-díj után Japán csak az idén mutatta be Christopher Nolan Oppenheimer filmjét. Az országban ellentmondásosan tekintettek az alkotásra, amelynek egy része arról szól, hogyan küzdött a lelkiismeretével a tudós és hogyan szorították háttérbe.

„Persze, hogy nagyszerű film és megérdemli az Oscart... de úgy mutatja be az atombombát, mintha ünnepelni kéne, és hirosimai származásom miatt nehezemre esik megnézni” – mondta még márciusban egy Kavai névre hallgató, 37 éves hirosimai lakos, aki amúgy nagy Nolan-rajongó.

„Szerintem a japánoknak nem kell törniük magukat, hogy lássák a filmet” – tette hozzá.

A 65 éves Kanegae Agemi szerint viszont „nagyon megérte megnézni... de volt, amikor nagyon kellemetlenül éreztem magam, például amikor Oppenheimer perét mutatták”.

A Universal Studios eredetileg kihagyta Japánt a nemzetközi bemutatókból, de később a Bitters End nevű független terjesztő idén márciusban a japán mozikba is elvitte a filmet.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×