eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. április 22-én. Sunak közölte, a parlament nem késleltetheti tovább az illegális bevándorlók Ruandába áttelepítését célzó törvénytervezet elfogadását. Szerinte az első repülőjáratok 10-12 hét múlva indulhatnak az afrikai országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg pool/Jason Alden

Rishi Sunak azt üzente: a 18 éves britek álljanak szolgálatba

A brit miniszterelnök szerint az általa javasolt kötelező katonai vagy polgári szolgálat „távol tartja a bajtól” a gyerekeket. A héten indult választási kampányban Rishi Sunak azt is elmondta: ő a sorkatonaságot választotta volna.

Ha rá került volna a sor, hogy a hazáját szolgálja, akkor a sorkatonaságot és nem a polgári szolgálatot választotta volna – erről beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnök, aki a konzervatívok színeiben kampányol az újraválasztásáért.

A kampánykörútján rohamsisakot és terepszínű gyakorlónadrágot öltő Sunak első nagy bejelentése az volt, hogy az úgynevezett

nemzeti szolgálat bevezetését tervezi a 18 évesek számára.

„Ha most lennék annyi idős, akkor a katonai szolgálatot választanám. Ez az egyik dolog, amit sajnálok, hogy nem csináltam, amikor fiatal voltam” – mondta a Telegraph című lap podcastjában.

Januárban a brit hadsereg főnöke javasolta, hogy az ország állítson fel „egy polgári hadereget”, ezzel készítve fel az országot egy esetleges háborúra. Sunak akkor kizárta a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését. És úgy tűnik, az ő javaslata mögött nem az áll, amit például Svédországban mondanak, hogy az Ukrajnában háborúzó Oroszország fenyegetést jelent.

A kormányfő inkább a brit társadalomban a felszín alatt már jó pár éve bugyogó elégedetlenségre válaszolt, amely szerint a fiataloknak jól jönne valamiféle fegyelem és rendszer.

A szolgálat egy „közös életcélt” erősítene meg a fiatalokban, „az egyik legnagyobb kiváltság a munkámban az, hogy időt tölthetek a katonáinkkal” – mondta Sunak. Egy kampányeseményen mélyebben is kifejtette a témát: „a nemzeti szolgálat távol tartja majd a kölyköket a bajtól, sok szülőt aggaszt, hogy mivel foglalkoznak a gyerekei esténként és a hétvégén”.

„A nemzeti szolgálat szabályokat és rendszert adna az életüknek, képességeket sajátítanának el és lehetőségekhez jutnának” – magyarázta a kormányfő.

Sunak elképzelése szerint a 18 évesek egy év teljes idős katonai szolgálat vagy havi egy hét végi önkéntes polgári szolgálat között választhatnának.

A programot 2029-ben vezetnék be.

A hallgatóság egyik tagjának kérdésére, hogy volt elítéltekre is kiterjesztené-e a szolgálatot, nem volt hajlandó közvetlenül válaszolni. A kötelező szolgálat volt Sunak első programígérete azóta, hogy nemrég váratlanul közölte, a nyáron rendezik a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában. Az intézkedéscsomag 2,5 milliárd fontba kerülne, és nemcsak Sunak ellenfele – a nagy választási győzelemre esélyes Munkáspárt – ellenzi, de saját képviselői egy része is.

„A történelem azt tanítja, hogy a szabadság és nem a kényszer a legjobb út a béke és jólét felé” – mondta Steve Baker, az északír ügyek minisztere. A politika részleteit még nem dolgozták ki, de más kormánytagok kizárták, hogy börtön járna a szolgálatot megtagadóknak vagy hogy a szüleiket megbírságolnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×