eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Nyitókép: Berényi József hivatalos Facebook-oldala

Berényi József: Brüsszel kritizálása nem jelenti az unióból való távozás szorgalmazását

„Az európai uniós tagság főleg stabilitást hozott Szlovákiának az elmúlt 20 évben” – szögezte le Berényi József, a Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője. A szlovákiai magyar politikus Szlovákia uniós csatlakozásának 20. évfordulója kapcsán ugyanakkor hozzátette: az Európai Unió egyes döntései – például az illegális migrációval vagy a kulturális-etikai kérdésekkel kapcsolatban – instabilitást váltottak ki.

Berényi József leszögezte, Szlovákia jó feltételekkel csatlakozott az EU-hoz, a legnehezebb fejezet a mezőgazdaság volt. „Nehéz és bonyolult folyamat volt, mivel a szomszédos V4-es országok előttünk jártak, korábban kezdték a csatlakozási tárgyalásokat” – mondta Berényi, aki személyesen is részt vett ezeken az egyeztetéseken. A belépés legfőbb hozadékának a gazdasági növekedést, a külföldi befektetők letelepedését, a munkanélküliség csökkenését és a társadalom modernizálódását tartja. Emellett a szlovákiai magyarság szempontjából is különösen fontos a szabad határátlépés, amely lehetővé teszi a kapcsolatok fejlesztését Magyarországgal.

Hozzátette, instabilitást eredményezett például az illegális migránsok nagyszámú beengedése az EU területére, továbbá a háború. „Nem sikerült megakadályozni az orosz-ukrán háború kitörését” – tette hozzá, és ez a bizonytalanság fő forrása. A Magyar Szövetség EP-listavezetője szerint a genderideológia erőltetése, valamint az eltúlzott intézkedések a zöldpolitika és a mezőgazdaság terén ellenérzéseket váltanak ki egyes tagállamokban az uniós intézményekkel szemben.

Egyúttal rámutatott, ezeknek foganatja is van Brüsszelben, a mezőgazdasági termelők, valamint az autóipar tiltakozásának hatására az Európai Bizottság mérsékelt egyes irányelveket, és az illegális migráció ellen is születtek intézkedések. Bírálta ugyanakkor, hogy az EU továbbra sem foglalkozik érdemben a nemzeti kisebbségek ügyeivel. Berényi leszögezte, Brüsszel kritizálása vagy a változások sürgetése az uniós intézményekben még nem jelenti az unióból való távozás szorgalmazását, és szerinte az EU- és NATO-tagságon kívül nincs semmilyen más alternatíva Szlovákia számára.

Az Új Szó napilap kérdésére válaszolva Berényi József elmondta, arról, hogy továbbra is az Európai Néppártban szeretnének-e politizálni, a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárttal, az erdélyi RMDSZ-szel és a vajdasági VMSZ-szel közösen fognak dönteni. Ha az EPP-nek az említett négy magyar tagjában megfogalmazódik a pártcsaládból való kilépés szándéka, akkor erre szerinte van indok. „Nem tagadom, hogy jobban is éreztem már magam a Néppártban, mint az utóbbi években” – mondta Berényi József, aki arról is beszélt, hogy a Magyar Szövetség nem támogatja az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, Ursula von der Leyent, aki az Európai Néppárt jelöltjeként újra versenybe száll a tisztségért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×