eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Az Ukrán Önkéntes Hadsereg (UDA) kiképzésén vesznek részt ukrán civilek Kijev térségében 2024. február 17-én. Az UDA-t 2015 decemberében alapította a Jobb Szektor (PSZ) elnevezésű ukrán nacionalista mozgalom egykori vezetője, Dmitro Jaros. Az ukrajnai orosz invázió 2022. februári kezdete után Jaros bejelentette, hogy az önkéntes katonai alakulat összes zászlóalját a frontra telepíti. Az UDA szerint a szervezet önkéntesei eddig kétezernél több civilt képeztek ki honvédelmi feladatok ellátására.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Fogynak a kibúvók a mozgósítás alól Ukrajnában

Szigorítják az ukrajnai mozgósítási törvényt, Volodimir Zelenszkij elnök kedden aláírta az erre vonatkozó jogszabályt, így hamarosan aki megtagadja a katonai szolgálatot, pénzbírságra, jogosítványa bevonására vagy akár börtönbüntetésre is számíthat.

A három hónapig tartó parlamenti bizottsági vita és a több mint 4000 módosító indítvány áttekintése után - amelyek közül a képviselők mindössze 31-et szavaztak meg - második olvasatban is elfogadták a mozgósítás szigorításáról szóló törvényt. Április 16-án ezt pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is aláírta, így a törvény 30 napon belül hatályba lép.

Ez azt jelenti, hogy május közepétől számítva 60 napja lesz minden hadköteles korú, azaz 18 és 60 év közötti férfinak arra, hogy felkeresse a toborzóközpontot adategyeztetés céljából.

A férfiak csak ekkor kapnak friss, aktualizált katonakönyvet, amelyet ezek után kötelező lesz maguknál tartani, és minden ügyintézéshez szükségük lesz rá.

A külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok is csak az új katonakönyv meglétével intézhetik konzuli ügyeiket.

Éppen ezért még a törvény hatályba lépése előtt a napokban többen megrohamozták a külföldi útlevél-kiállító osztályokat, hogy új iratokat igényeljenek. Szemtanúk szerint Prágában több száz méteres sorban álltak az illetékes hivatal előtt.

A törvény előírja azt is, hogy azon 2. és 3. kategóriájú rokkantak, akiket a háború kirobbanása után százalékoltak le, kötelesek ismét átesni egy orvosi vizsgálaton, hogy bizonyítsák, valóban jogosan kapták a felmentést. A vizsgálat során kiderülhet, hogy mégis alkalmasak a katonai szolgálatra.

Fontos, hogy akik megtagadják a behívást, azokat pénzbírsággal - akár 170 ezer forintnak megfelelő hrivnyával - is sújthatják vagy bevonhatják a jogosítványukat, illetve bírósági végzéssel akár kényszerítő intézkedésekkel is előállíthatják őket.

Kárpátalján nemrég a megyei ügyészség három év börtönre ítélt egy harmincéves férfit, mert megpróbálta elkerülni a mozgósítást.

Továbbra is felmentést élveznek

  • a 3 gyermekes családapák,
  • az örökbefogadó szülők
  • és azok, akik egyedül nevelik gyermeküket
  • vagy akik fogyatékkal élő gyermekről, feleségről, közeli hozzátartozóról gondoskodnak.
  • A diákok,
  • a pedagógusok és
  • a doktori hallgatók szintén felmentést élveznek,

viszont a másoddiplomás képzésben részt vevőkre már nem vonatkozik a felmentés, amennyiben ugyanazon a képzési szinten tanulnak, mint amilyet már korábban megszereztek; tehát alapképzés után ismét alapképzésre felvételizik az adott férfi, nem pedig mesterképzésre. Ezzel ugyanis mintegy 60 ezer férfi próbálta meg elkerülni a mozgósítást, hiszen kiderült, a háború kirobbanása óta megháromszorozódott azoknak a 25 és 60 év közötti hallgatóknak a száma, akik második vagy harmadik diplomájuk megszerzésén fáradoznak.

Felmentették még a mozgósítás alól

  • a rendvédelmi szervek dolgozóit,
  • a parlamenti képviselők tanácsadóit, valamint
  • a stratégiai fontosságú vállalatok tulajdonosait.

A törvényben korábban szerepelt volna egy olyan kitétel, mely szerint a katonák 36 hónapnyi szolgálat után leszerelhetnek a hadiállapot idején is, ezt azonban végül eltávolították a törvényjavaslatból. Így a jogszabály nem rendelkezik arról,hogy a mozgósítottak mikor és hogyan szerelhetnek le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×